tromaktiko: Σχέδια για τεχνητό ύφαλο στη Λεμεσό για προσέλκυση καταδυτικού τουρισμού

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Σχέδια για τεχνητό ύφαλο στη Λεμεσό για προσέλκυση καταδυτικού τουρισμού



Προς υλοποίηση οδηγείται η πρόταση για δημιουργία τεχνητού υφάλου στη θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού, με στόχο την προσέλκυση του καταδυτικού τουρισμού αλλά και εμπλουτισμό της θαλάσσιας ζωής.
Το θέμα απασχόλησε χθεσινή σύσκεψη στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο δήμαρχος Ανδρέας Χρίστου, η 3η αυτή σύσκεψη «έχει ιδιαίτερη σημασία διότι συγκλήθηκε μετά την πολιτική απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, ότι προχωρεί άμεσα ο σχεδιασμός». Ανέφερε επίσης ότι ο διευθυντής του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών Λοΐζος Λοϊζίδης, που παρευρέθηκε στη σύσκεψη, επιβεβαίωσε την ετοιμότητα για άμεση προώθηση του έργου, με χωροθετική και περιβαλλοντική μελέτη που αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές του 2012.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την αγορά διαφόρων υλικών καθώς και 3-4 παλιών σκαφών, τα οποία αφού καθαριστούν, θα ποντιστούν στο σημείο που θα επιλεγεί, για να εμπλουτιστεί ο βυθός και να διασφαλιστεί ποικιλία θαλάσσιας ζωής, συμπλήρωσε ο δήμαρχος Λεμεσού. Πέραν του στόχου για προσέλκυση τουρισμού, είπε ο κ. Χρίστου, «ο εμπλουτισμός της θάλασσας της Λεμεσού είναι σημαντικός γιατί ήταν φτωχός και τώρα είναι φτωχότατος». Πρόσθεσε δε ότι σε πρώτο στάδιο θα επιτρέπονται μόνο καταδύσεις για παρακολούθηση του θαλάσσιου βυθού και δεν θα επιτρέπεται το ψάρεμα, όπως επίσης και η προσέγγιση σκαφών.

Το κόστος αγοράς των σκαφών και των υλικών που θα ποντιστούν, θα επωμιστούν οι δήμοι της μείζονος Λεμεσού, στην περιοχή των οποίων εντάσσεται το έργο, ενώ το υπόλοιπο κόστος θα καλυφθεί με τη στήριξη των ευρωπαϊκών ταμείων.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!