tromaktiko: Το βράδυ που… μπορεί να βγάλει εκλογές

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Το βράδυ που… μπορεί να βγάλει εκλογές



Ένα μακρόσυρτο πολιτικό καρδιοχτύπι συνοδεύει το τρέχον εικοσιτετράωρο για το ΠΑΣΟΚ και την Κυβέρνηση, με το ενδιαφέρον να... είναι στραμμένο σε δυο χώρες, και μάλιστα με διαφορές ολίγων ωρών.

Χρονικά, θα προηγηθεί η ψηφοφορία στη Βουλή για την έγκριση του νομοσχεδίου της Κυβέρνησης για τον ειδικό φόρο στα ακίνητα, μέσω των λογαριασμών του ρεύματος, που έχει ήδη περιγραφεί ως το «χαράτσι της δεκαετίας». Χωρίς φυσικά να είναι κανείς βέβαιος ότι δεν θα αφορά την… επόμενη δεκαετία, από τη στιγμή που η Κυβέρνηση απαντά με μισόλογα στις αιτιάσεις περί «μόνιμης» ετήσιας εισφοράς, στα πρότυπα των τελών κυκλοφορίας.

Στην περίπτωση που κάποιοι από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν αντέξουν την πίεση της κοινωνίας, της εκλογικής βάσης τους αλλά και της… κοινής λογικής, και καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, είναι προφανές ότι η χώρα οδηγείται άμεσα στη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Κάλπες ωστόσο, μπορεί να βγάλει και η συνάντηση που θα έχουν, επίσης απόψε το βράδυ, ο Γιώργος Παπανδρέου και η Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Εκεί, θα συζητηθούν τα σενάρια περί «κουρέματος» του χρέους, ο Πρωθυπουργός πιθανολογείται ότι θα ζητήσει πολιτική κάλυψη, αν όμως η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν του την προσφέρει, θα βρεθεί μπροστά σε αδιέξοδο. Και θα βλέπει στον ορίζοντα μονάχα τις εκλογές.

Το… γαλάζιο παραβάν όμως θα το βλέπει, υπό προϋποθέσεις, και στην περίπτωση κατά την οποία η Άνγκελα Μέρκελ δεσμευτεί να συνδράμει στην πολιτική διαχείριση της κρίσης χρέους της Ελλάδας. Τότε, θα έχει διευκολύνει τους πολιτικούς σχεδιασμούς του Γιώργου Παπανδρέου, που θα αναζητήσει σε πρόωρες εκλογές τις όποιες πιθανότητες υπάρχουν να μην υποστεί το ΠΑΣΟΚ ήττα τόσο βαριά που να έχει διαστάσεις… εργασιακής εφεδρείας από το πολιτικό σκηνικό.

Στο περιθώριο αυτής της δημιουργικής αναμονής βέβαια, υπάρχει και ένα υπονοούμενο «εκβιασμού», προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που είναι αναποφάσιστοι για το αν θα πρέπει ή όχι να ψηφίσουν το «χαράτσι» στα ακίνητα: «Ξαφνικά», η τρόικα αποφάσισε να επιστρέψει στην Αθήνα αύριο.

Αν όμως δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο απόψε στη Βουλή, μάλλον η έλευσή της θα είναι εκ του περισσού, «ψιθυρίζουν» το Μέγαρο Μαξίμου και η Ιπποκράτους στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
www.statesmen.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!