tromaktiko: Oι μισθοί των υπαλλήλων ΔΕΥΑ

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Oι μισθοί των υπαλλήλων ΔΕΥΑ



Λέγε-Λέγε κάτι θα μείνει...και οι μισθοί των υπαλλήλων των ΔΕΥΑ. Το τελευταίο διάστημα εκπορεύονται από τον υφυπουργό ηλεκτρονικής διακυβέρνησης... Ρόβλια διάφορα κακεντρεχή και υποβολιμαία σχόλια (επίσημα και παρασκηνιακά) συνοδευόμενα από επιλεγμένα στοιχεία, στοχευμένες και παραπλανητικές συγκρίσεις, περί μισθοδοσίας των υπαλλήλων των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και των..δημοσίων υπαλλήλων.

Η προσέγγιση του θέματος είναι εξ’ αρχής πονηρή, υποβολιμαία και οδηγεί στη διαμόρφωση κατευθυνόμενης και λανθασμένης άποψης της κοινής γνώμης με στόχο να πετύχει πρώτα την κατακραυγή των πολιτών κατά των εργαζομένων των ΔΕΥΑ και στη συνέχεια να προβεί σε περεταίρω μείωση μισθών με πρόσχημα τον εξορθολογισμό των μισθών του δημοσίου στο οποίο προσπαθεί από σπόντα (διότι γνωρίζει ότι ευθέως δεν γίνεται) να συμπαρασύρει και τις ΔΕΥΑ στις οποίες ισχύουν (ακόμα τουλάχιστο) Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ).

Ο υφυπουργός, αν γνωρίζει τότε ψεύδεται, συκοφαντεί και γίνεται εντολοδόχος προαποφασισμένων κινήσεων. Αν δεν γνωρίζει, τότε προσφέρει κακές υπηρεσίες και δεν τιμά τη θέση του.

Εξηγούμαι:
1) Σύμφωνα με το νόμο 1069/80 και τις τροποποιήσεις του είναι απολύτως σαφής ο απόλυτος διαχωρισμός του Δήμου ως Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) δηλαδή Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και της ΔΕΥΑ ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ)

2) Ο ισολογισμός των ΔΕΥΑ δεν επιβαρύνει ούτε αποδίδει σε καμιά περίπτωση τον αντίστοιχο Δήμο και κατά άμεση συνέπεια τον προϋπολογισμό του και επομένως τον προϋπολογισμό της κεντρικής κυβέρνησης. Ας μας πει ο υφυπουργός ή υπουργός οικονομικών ο νυν ή ο προηγούμενος που το επέβαλε, πόσο ωφελήθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός ή ο πολίτης από τις μειώσεις μισθών στα πλαίσια του μνημονίου στις ΔΕΥΑ. Η απάντηση είναι ΜΗΔΕΝ. Παραπέμπω στη δήλωση του υφυπουργού εσωτερικών κ. Κουκουλόπουλου στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ τη Δευτέρα 5/9/2011.

3) Ο υφυπουργός συνειδητά και με υστερόβουλες σκέψεις συγκρίνει ανόμοιες καταστάσεις (καρέκλες με πορτοκάλια όπως μας έλεγαν στο Δημοτικό υφυπουργέ)

i) Οι μεικτές, επαναλαμβάνω, οι μεικτές αποδοχές των υπαλλήλων των ΔΕΥΑ έχουν τριπλάσιες κρατήσεις από αυτές των δημοσίων υπαλλήλων. Γιατί δεν συγκρίνει καθαρές αποδοχές;

ii) Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι των ΔΕΥΑ ανήκουν σε διαφορετικούς ασφαλιστικούς φορείς (ΟΠΑΔ και ΙΚΑ αντίστοιχα).

iii) Οι δημόσιοι υπάλληλοι δικαιούνται ΕΦΑΠΑΞ, οι υπάλληλοι των ΔΕΥΑ αποζημίωση απόλυσης όπως στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα διέπεται από διάταξη χουντικού αναγκαστικού νόμου.

iv) Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν συνταγματική προστασία ως προς τη μονιμότητά τους, οι υπάλληλοι των ΔΕΥΑ έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου (αυτό εκμεταλλεύονται για τις εργασιακές εφεδρείες και στο δημόσιο).

v) Οι υπάλληλοι των ΔΕΥΑ πληρώνονται με ΣΣΕ μεταξύ της ΕΔΕΥΑ και της ΠΟΕ ΔΕΥΑ ή του εκάστοτε Δήμου και της αντίστοιχης ΔΕΥΑ. Οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνονται από τον κρατικό κορβανά.

vi) Οι δημόσιοι υπάλληλοι ανήκουν στην ΑΔΕΔΥ ενώ οι υπάλληλοι των ΔΕΥΑ στη ΓΣΕΕ

4) Ο υφυπουργός προσπαθώντας να στηρίξει την προπαγάνδα του διοχετεύει πίνακα «υψηλά» αμειβόμενων υπαλλήλων των ΔΕΥΑ σε απόλυτα νούμερα μεικτών αποδοχών (βλ.3i) ενώ κάνει γενικότερες συγκρίσεις αναφέροντας ποσοστά και όχι απόλυτους αριθμούς.

Πρέπει να σημειωθεί ότι από τους 6.000 εργαζόμενους των ΔΕΥΑ βρήκε περίπου 30 με υψηλούς μισθούς εκ των οποίων αρκετοί είναι Π.Ε. μηχανικοί οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τα συντεχνιακά τους προνόμια παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού (και παλαιότερα ως υπουργός παιδείας το 1995 και πρόσφατα στις 3/9/11 στη συνδιάσκεψη) για σπάσιμο των συντεχνιών και των “δικαιωμάτων” τους (δεκαέξι χρόνια αδράνεια ή κατά τους επικοινωνιολόγους… σταθερότητα).

5) Στην περίπτωση της Κοζάνης ο υπάλληλος Υ.Ε. της ΔΕΥΑΚοζάνης είναι εργάτης βιολογικού καθαρισμού (Δε γνωρίζω πολλούς να επιδιώκουν τέτοιου είδους εργασία) με ΕΞΙ (6) παιδιά και υπερδεκαετή προϋπηρεσία όπου στις μεικτές αποδοχές υπάρχουν και κάποιες υπερωρίες (δήλωση Δημάρχου Κοζάνης στα τοπικά μέσα στις 5/9/11) αλλά και ως γνωστό την αποχέτευση όλοι μας, όπως και ο υφυπουργός, τη χρησιμοποιεί επτά μέρες την εβδομάδα. Επίσης, οι μεικτές αποδοχές των 43.000 μεταφράζονται σε περίπου 30.500€ καθαρές. Ας μας πει ο υφυπουργός αν τα 30.500€ είναι αρκετά για οκταμελή οικογένεια. Οι μηνιαίες αποδοχές του συγκεκριμένου εργαζόμενου είναι 2.500€. Καταντάει γελοιότητα η υψηλομισθία προσθέτοντας και το κουτσουρεμένο επίδομα πολυτέκνων ενώ ψιλά τα γράμματα της υπογεννητικότητας στη χώρα.

6) Η ΠΟΕ ΔΕΥΑ οφείλει να διερευνήσει όλες τις περιπτώσεις μία προς μία και να αποκαλύψει την πραγματικότητα ή και την πιθανή - πραγματική όμως - στρέβλωση. Να καταγγείλει τον υφυπουργό ως φερέφωνο ανομολόγητων συμφερόντων και αποφάσεων, συκοφάντη και εκφραστή μιας γκεμπελικής τακτικής σε περίοδο δημοκρατίας (στα χαρτιά) με εργαλεία τα ΜΜΕ (γραπτά και ηλεκτρονικά) και πολύ καλά αμειβόμενους (πάνω και κάτω από το τραπέζι, όχι κατ’ ανάγκη μόνο με χρήματα αλλά και με εξουσία και προβολή) «δημοσιογράφους» εντολοδόχους και αναπαραγωγούς κατευθυνόμενων από την εξουσία πληροφοριών, αποκρύπτοντας την άποψη της άλλης πλευράς.

Ο στόχος του υφυπουργού και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης, είναι σε δύο επίπεδα.
Πρώτα, η προσέγγιση του θέματος είναι εξ’ αρχής πονηρή, υποβολιμαία και οδηγεί στη διαμόρφωση κατευθυνόμενης και λανθασμένης άποψης της κοινής γνώμης με στόχο να πετύχει πρώτα την κατακραυγή των πολιτών κατά των εργαζομένων των ΔΕΥΑ προκαλώντας τη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού και στρέφοντας με τα ψευδή στοιχεία την υπόλοιπη κοινωνία (καταναλώτρια του ευαίσθητου «προϊόντος» όπως το νερό) κατά των εργαζομένων (δοκιμασμένη τακτική).

Και έπειτα, να προβεί σε περεταίρω μείωση μισθών, με προκάλυψη και δικαιολογία απόλυτα αυθαίρετη, τον εξορθολογισμό του μισθολογίου του δημοσίου που οι ίδιοι δημιούργησαν (με ρουσφετολογικές προσλήψεις, με ρουσφετολογικές μετατάξεις και επιδόματα στους δικούς τους και ο καθένας στο υπουργείο του). Προσπαθεί με πλάγιο τρόπο (διότι γνωρίζει ότι ευθέως δεν γίνεται να επέμβει στις Σ.Σ.Ε. μεταξύ διοίκησης και εργαζόμενων όπως συνάπτονται σε όλα τα Ν.Π.Ι.Δ.) να συμπαρασύρει και τις ΔΕΥΑ στις οποίες ισχύουν (ακόμα τουλάχιστο) Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ).

Σε ότι αφορά το επιχείρημα ότι η μισθοδοσία των εργαζομένων επηρεάζει τη συνολική τιμή του νερού, θα πρέπει να μας πουν για κάθε ΔΕΥΑ ξεχωριστά (και είναι θέμα του κάθε Δήμου και όχι του Υπουργείου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αλλά εμμέσως του Υπουργείου Εσωτερικών) πόσο επηρεάζει η μισθοδοσία στην τιμή του νερού, πόσο θα μειωθεί η τιμή σε σχέση με τη μείωση των μισθών και για πόσο χρόνο (όχι όπως η εφορία επιστρέφει τα χρήματα λόγω αποδείξεων τον Ιούνιο, και να επιβάλλεται έκτακτη εισφορά τον Αύγουστο για να τα πάρει πίσω) και πόσο επηρεάζει την τιμή του νερού η τιμή του ρεύματος προς τις ΔΕΥΑ - βιομηχανίες παραγωγής νερού - αφού δεν κοστολογείται ως βιομηχανικό αλλά ως οικιακό, και ποια θα είναι η πτώση της τιμής του νερού στην περίπτωση που οι ΔΕΥΑ κοστολογούν με τιμές βιομηχανικού ρεύματος και όχι οικιακού.

Σε κάθε περίπτωση και διαχρονικά, το κράτος χρησιμοποιεί τους υπαλλήλους των ΔΕΥΑ όπως το βολεύει. Άλλοτε ως δημόσιο (περικοπή μισθών από το πρώτο μνημόνιο χωρίς το υπουργείο οικονομικών να καρπούται ούτε ένα ευρώ) και άλλοτε ως ιδιωτικό τομέα (ασφάλιση ΙΚΑ, μη καταβολή εφάπαξ, ιδιότυπες αποφάσεις που βασίζονται στο δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων ή σ’ αυτό των ιδιωτικών κατά το δοκούν)

Η ΠΟΕ ΔΕΥΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΡΑΣΕΙ ΤΩΡΑ.
Και επειδή τα ΜΜΕ θα την αποκλείσουν υπάρχει άλλος τρόπος. Να κατατεθεί αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση και διασπορά ψευδών ειδήσεων κατά παντός υπευθύνου (και του υφυπουργού) και ταυτόχρονα να προκηρύξει απεργία με μόνο αίτημα την αποκατάσταση από την κυβέρνηση της αλήθειας στο ίδιο επίπεδο και εύρος δημοσιότητας. Ταυτόχρονα να προβεί σε πανελλαδική ταυτόχρονη διακοπή του νερού για τόσο χρόνο ώστε να μην προκληθεί πρόβλημα, αλλά για να αποκαλύψει την αλήθεια σε κάθε σπίτι.
www.inews.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!