tromaktiko: ΔΕΙΤΕ ΞΑΝΑ: Συμφωνία για 50% κούρεμα. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη με απλά λόγια;

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

ΔΕΙΤΕ ΞΑΝΑ: Συμφωνία για 50% κούρεμα. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη με απλά λόγια;



Οι πληροφορίες που φτάνουν απο τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για ενα κούρεμα περίπου 50%. Να τονίσουμε οτι αυτό το ποσοστό δεν αφορά κούρεμα στο σύνολο του Ελληνικού χρέους που ειναι 360 ΔΙΣ, αλλά κούρεμα μόνο για τα Ελληνικά ομόλογα που αποτελούν ενα μικρό κομμάτι του συνολικού χρέους! Απο το κούρεμα εξαιρούνται....
τα ομόλογα της ECB, περίπου € 60 δις, τα δάνεια της Τρόϊκα, ύψους € 65 δις, άλλα δάνεια που έχει συνάψει το Ελληνικό Δημόσιο περίπου 20 δις, τα Έντοκα Γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου 15 δις, ομόλογα λήξης μετά το 2020 άλλα 45 δις, καθώς και άλλες υποχρεώσεις προς προμηθευτές κλπ του Ελληνικού Δημοσίου.


Στην πράξη αυτό σημαίνει οτι:
1. Θα υποστούν μεγάλες ζημιές τα ασφαλιστικά μας ταμεία, οι Ελληνικές και οι Γαλλικές τράπεζες που κατέχουν το σύνολο των Ελληνικών ομολόγων.
2. Κούρεμα 50% θα γίνει περίπου στο 1/4 του χρέους που είναι 90ΔΙΣ. Άρα μιλάμε για κούρεμα περίπου 45ΔΙΣ.  Το συνολικό όμως Ελληνικό χρέος θα μειωθεί ελάχιστα αφού θα χρειαστεί να ξαναδανειστούμε για να ενισχυθούν τα Ασφαλιστικά Ταμεία και να επανακεφαλαιοποιηθούν οι Ελληνικές τράπεζες. Έτσι το πραγματικό ώφελος για την Ελλάδα δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 25ΔΙΣ.
3. Οι Ελληνικές τράπεζες θα έχουν μεγάλες απώλειες και εν μέρη θα κρατικοποιηθούν. Αυτό για τους Έλληνες πολίτες σημαίνει κομμένα τα δάνεια για πολλά χρόνια κάτι που ήδη έχει αρχίσει και ισχύει.
4. Είναι άγνωστο το πως θα αντιδράσουν οι αγορές σε ένα τέτοιο κούρεμα. Δοκιμάζετε πρώτη φορά στο πειραματόζωο Ελλάδα. Εαν μάλιστα θεωρήσουν οτι είναι κανονική-ανεξέλεγκτη χρεοκοπία αυτό που θα επικρατήσει είναι ο πανικός.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!