tromaktiko: Ελληνικό Απορριμματοφόρο που καίει τηγανέλαιο!

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Ελληνικό Απορριμματοφόρο που καίει τηγανέλαιο!



Το πρώτο απορριμματοφόρο της Θεσσαλονίκης που θα καίει τηγανέλαιο, αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του στους δρόμους της πόλης το 2012.

Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία,...
ανάλογη με αυτές που ήδη λειτουργούν σε ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές πόλεις.

Το συγκεκριμένο απορριμματοφόρο βρίσκεται ήδη στην πόλη και θα καίει βιοντίζελ δεύτερης γενιάς. Όπως διευκρίνισε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΤΕΕ/ΤΚΜ, η κυρία Σ. Μπεζεργιάννη, η ερευνήτρια του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Ενέργειας του ΤΕΕ/ΤΚΜ, το απορριμματοφόρo αγοράστηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Θα καίει το βιοντίζελ 2ης γενιάς το οποίο, μάλιστα, παράγεται στο ΕΚΕΤΑ. Πρόκειται για την πρώτη παγκοσμίως εφαρμογή καταλυτικής υδρογονοκατεργασίας σε τηγανέλαιο το οποίο προέρχεται από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο στόχος είναι να παραχθούν 2 τόνοι βιοντίζελ και μέχρι στιγμής η παραγωγή βρίσκεται στα 900 λίτρα, στα πλαίσια μιας πολύ σημαντικής προσπάθειας η οποία περιλαμβάνει τρία στάδια:
Τη συλλογή τηγανέλαιου από 23, συνολικά, εστιατόρια της Θεσσαλονίκης, στα οποία μπορούν να παραδίδουν χρησιμοποιημένο λάδι και οι πολίτες. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.biofuels2g.gr

Η αειφόρος παραγωγή / ποιοτικός έλεγχος του βιοντίζελ και
Η χρήση του καυσίμου από το προαναφερόμενο απορριμματοφόρο του δήμου, για περίοδο τουλάχιστον έξι μηνών.

Είναι ένα πιλοτικό εγχείρημα, το οποίο τρέχει στο πλαίσιο του έργου Biofuels-2G και χρηματοδοτείται από το κοινοτικό πρόγραμμα «Life+». Ανάλογα προγράμματα ήδη λειτουργούν και σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Στην Μ. Βρετανία, για παράδειγμα, πολλά αστικά λεωφορεία, κυρίως σε περιφερειακές πόλεις γύρο από το Λονδίνο, κινούνται με τηγανέλαιο εδώ και χρόνια.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!