tromaktiko: Ένταση και στις σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Ένταση και στις σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας



Όταν στις 23 Ιουλίου γράφαμε "Παράξενη κινητικότητα στις Ρωσικό Τουρκικές σχέσεις" πολλοί μας αντιμετώπισαν με χλεύη στην καλύτερη περίπτωση με σκεπτικισμό.
29 Ιουλίου επανήλθαμε με δημοσίευση άλλης πηγής που έλεγε "Δεν θα μείνουμε αδιάφοροι αν κινδυνεύσει η Κύπρος" Και ο χρόνος πέρασε μέχρι που στις 29 Σεπτεμβρίου Ισχυρή δύναμη του Βόρειο Στόλου της Ρωσίας πέρασε το Γιβλαρτάρ με επικεφαλή το αεροπλανοφόρο "Ναύαρχος Κουσνίετσωφ", με κατεύθυνση την Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα την περιοχή πέριξ της Κύπρου. Η αποστολή του στόλου από την Βόρειο θάλασσα και όχι η της δύναμης που ανήκει στην Μεσόγειο και μόνο, σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα της Ρωσίας, να επέμβει στην παραμικρή πρόκληση αλλά και μία επίδειξη δύναμης στην στάση της Τουρκίας τον τελευταίο καιρό όσο αναφορά τον διάπλου των στενών από τα Ρωσικά πολεμικά πλοία.
Σήμερα λίγες ώρες μετά την είσοδο του Ρωσικού στόλου στην Μεσόγειο, η Τουρκία ανακοίνωσε επίσημα, την διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου από την Ρωσία, αναστέλλοντας στην πράξη την συμφωνία Πούτιν - Ερτογάν. Ο Υπουργός Ενέργεια της Τουρκίας προσπαθώντας να εξηγήσει τους λόγους που οδήγησαν στην διακοπή της γιγαντιαίας συμφωνίας για την μεταφορά αερίου, έθεσε θέμα κόστους για το Ρωσικό αέριο. Τα Τουρκικά όμως πρωτοσέλιδα καταγράφουν το Σοκ της Τουρκικής οικονομικής ελίτ από την ενέργεια αυτή.
Η ενέργεια αυτή όμως της Τουρκίας την καθιστά ενεργειακά εξαρτώμενη από το Ιράν μια και θα είναι από εδώ και στο εξής σχεδόν ο αποκλειστικότης προμηθευτής αερίου. Αυτή η εξέλιξη θα προκαλέσει πρόβλημα στην σχέση Άγκυρας - Ουάσινγκτον μια και η αμερικανική πάγια θέση που μάλιστα έχει θεωρηθεί "casus belli" η ενεργειακή εξάρτηση χώρας μέλους του ΝΑΤΟ από την Τεχεράνη.
Ξαφνικά η Τουρκία από την αρχηγική θέση που διεκδικεί στην Ανατολική Μεσογείο βρίσκετε να έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με Ισραήλ, Ρωσία, ΗΠΑ.

nyxtobaths.blogspot.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!