tromaktiko: Αποχωρεί ο στρατός των ΗΠΑ από το Ιράκ

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Αποχωρεί ο στρατός των ΗΠΑ από το Ιράκ



Φαίνεται πως αυτό τον πόλεμο, δεν μπορούν να τον πληρώνουν άλλο. Έτσι, τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ θα αποχωρήσουν πλήρως από το Ιράκ...
ως το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα, επισημαίνοντας την ολοκληρωτική απεμπλοκή των ΗΠΑ μετά από σχεδόν εννιά χρόνια σε αυτό το δύσκολο και αιματηρό μέτωπο.
«Όπως υποσχέθηκα, τα στρατεύματα μας που παραμένουν στο Ιράκ θα επιστρέψουν ως το τέλος του έτους. Ο πόλεμος των ΗΠΑ στο Ιράκ θα έχει τελειώσει», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος. Σχετικά με τη......μελλοντική στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών «θα είναι μία κανονική σχέση δύο κυρίαρχων κρατών βάσει του κοινού συμφέροντος και του σεβασμού». Οι σχέσεις των δύο χωρών θα μπουν σε νέα φάση και θα είναι ισχυρές και διαρκείς, είπε ακόμη ο Μπαράκ Ομπάμα.

Η παρουσία του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ, ο όγκος και ο ρόλος των στρατευμάτων ήταν αντικείμενο διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Οι συνομιλίες, που φαίνεται ότι δεν ευοδώθηκαν, είχαν επικεντρωθεί στο αν θα παραμείνουν δυνάμεις σε ρόλο εκπαιδευτών ή αν θα αποχωρούσαν πλήρως, αφήνοντας την ασφάλεια της χώρας στα χέρια των Ιρακινών.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο Ομπάμα είχε τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Νούρι Αλ-Μαλίκι με τον οποίο και συμφώνησαν πλήρως για τα επόμενα βήματα.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!