tromaktiko: Χανιά: Ασκηση ετοιμότητας για τσουνάμι

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Χανιά: Ασκηση ετοιμότητας για τσουνάμι



Άσκηση προσομοίωσης με δυνάμεις πεδίου από την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Κύπρο, με θέμα «Τσουνάμι μετά από... ισχυρό σεισμό στη Μεσόγειο» πραγματοποιήθηκε Δευτέρα και Τρίτη 25 Οκτωβρίου στην Κρήτη.

Σκοπός της άσκησης που φέρει την ονομασία «POSEIDON 2011» είναι να επιβεβαιώσει και να βελτιώσει τις διαδικασίες Πολιτικής Προστασίας στην αντιμετώπιση παλιρροιακού κύματος (τσουνάμι) μετά από καταστροφικό σεισμό μέσα από τη συνεργασία και το συντονισμό των φορέων Πολιτικής Προστασίας σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τη 2η μέρα εξέλιξης της άσκησης συγκλήθηκε και λειτούργησε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, υπό τη διεύθυνση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Απόστολου Βουλγαράκη, και τη συνεργασία του Δημάρχου Χανίων κ. Μανώλη Σκουλάκη, καθώς το φαινόμενο επιλέχθηκε να πλήξει κύρια το Δήμο Χανίων.

Η άσκηση αντιμετωπίσθηκε ως πραγματικό συμβάν και ακολούθησε τα επιχειρησιακά στάδια, από την αναγγελία του φαινομένου, την κινητοποίηση των δυνάμεων, τη συνδρομή ξένης βοήθειας, μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, και όποια άλλη ενέργεια προβλεπόταν.

Στις επιχειρήσεις συμμετείχαν και τα 3 σώματα Στρατού, η Ελληνική Αστυνομία και η Πυροσβεστική, οι Υπηρεσίες της Π.Ε. Χανίων και του Δήμου Χανίων, το ΕΚΑΒ, ο Ερυθρός Σταυρός με το Σώμα Σαμαρειτών, η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ.

Την άσκηση παρακολούθησαν παρατηρητές από Ελλάδα, Γαλλία και Κύπρο, υπό τον συντονισμό του καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Κώστα Συνολάκη.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!