tromaktiko: «Ριζώνει» η ελονοσία στη χώρα μας

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

«Ριζώνει» η ελονοσία στη χώρα μας



Αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό τα κρούσματα ελονοσίας στη χώρα μας, με την περιοχή της Λακωνίας να «πολιορκείται» στενά από το... παράσιτο «πλασμώδιο», το οποίο προκαλεί τη νόσο. Άλλωστε, στη Λακωνία καταγράφηκε και ο πρώτος θάνατος λόγω ελονοσίας σε 70χρονο πριν από δύο εβδομάδες.

Η υψηλή για τα επίπεδα της εποχής θερμοκρασία, η αύξηση της δραστηριότητας των «ανωφελών κωνώπων» (πρόκειται για το πολυπληθέστερο είδος κουνουπιού που ενδημεί την χώρα μας και που ταυτόχρονα αποτελεί τον κατεξοχήν μεταδότη της ασθένειας) και, κυρίως, η ανεξέλεγκτη εισροή μεταναστών στη χώρα θεωρούνται από τους επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ως ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» για τη δημόσια υγεία.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, στη Λακωνία ο αριθμός των κρουσμάτων ελονοσίας ανέρχεται πλέον σε 41 -ο αριθμός έχει διπλασιαστεί μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Στην πλειονότητά τους οι ασθενείς είναι Έλληνες (περί τους 22 ασθενείς κατέγραψαν οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες) ενώ έχουν αναφερθεί και 19 αλλοδαποί ασθενείς με ελονοσία.

Σχετικό ρεπορτάζ για την κατάσταση στη Λακωνία μπορείτε να διαβάστε και στο apela.gr

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η πρώτη φορά από τότε που εκριζώθηκε η ασθένεια από την Ελλάδα, το 1974, που καταγράφεται τόσο υψηλός αριθμός Ελλήνων ασθενών με ελονοσία, και μάλιστα ασθενών που δεν έχουν ταξιδέψει ποτέ σε περιοχές ενδημικές για την ελονοσία!

Την ίδια στιγμή, μεμονωμένα περιστατικά ελονοσίας καταγράφονται και σε άλλες περιοχές της χώρας. Δύο κρούσματα αναφέρονται στην Εύβοια, δύο στην Ανατολική Αττική και άλλα δύο στον Ορχομενό Βοιωτίας και την Αγιά Λάρισας αντιστοίχως.

Εστία μόλυνσης οι μετανάστες

Ήδη, κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται από τον περασμένο μήνα στη Λακωνία και υποβάλλει σε εξετάσεις τον πληθυσμό της περιοχής, ιδίως τους μετανάστες που υπάρχουν εκεί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του νόμου, οι παράνομοι μετανάστες ξεπερνούν τους 4.000, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Πακιστανοί και Αφγανοί.

Όπως προκύπτει από την εργαστηριακή ανάλυση και διάγνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, το συγκεκριμένο παράσιτο της ελονοσίας (υπάρχουν τέσσερα είδη πλασμωδίων που μολύνουν με ελονοσία τον άνθρωπο) που εντοπίζεται σε όλα τα κρούσματα της Λακωνίας ενδημεί κυρίως στις ασιατικές χώρες, ανάμεσα σε άλλες στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Η καταπολέμηση της νόσου μέσω της μονάδας του ΚΕΕΛΠΝΟ, στην οποία σύντονα θα προστεθεί και κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι η μία παράμετρος της «μάχης» κατά της ελονοσίας που αρχίζει το υπουργείο Υγείας.

Εξίσου σημαντικά αποτελέσματα αναμένεται να έχει η επιβολή προστίμων σε όσους απασχολούν παράνομους μετανάστες και δεν φροντίζουν για την εξέταση ή τη θεραπεία τους.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου, από 10.000 έως και 100.000 ευρώ θα πληρώνουν Ελληνες εργοδότες εάν εντοπίζονται στην εργασία τους αλλοδαποί με ελονοσία κατά τον έλεγχο των αρχών (Ελληνική Αστυνομία, Δημοτική Αστυνομία, ΣΕΥΥΠ, ΣΕΠΕ, ΣΔΟΕ).
http://hellas.net
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!