tromaktiko: «Τοπίο στην ομίχλη» η απόφαση του κουρέματος

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

«Τοπίο στην ομίχλη» η απόφαση του κουρέματος



Σε αντίθεση με τη συγκρατημένη αισιοδοξία της κυβέρνησης, σύγχυση και προβληματισμός έχει καταλάβει τους γνωρίζοντες... το ελληνικό πρόβλημα σχετικά με την ορθότητα της λύσης που επελέγη.

Οι φωνές που ακούγονται από τους περισσότερους άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους με το ελληνικό χρέος, μόνο δυσπιστία και άγχος προκαλούν.

Μετά τους 24 οικονομολόγους που έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση του Reuters, υποστηρίζοντας ότι οι αποφάσεις δεν είναι αρκετές και τον οίκο αξιολόγησης Fitch που ανακοίνωσε ότι η μείωση της ονομαστικής τιμής των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες κατά 50% θα μπορούσε να αποτελέσει πτωχευτικό γεγονός, ήρθαν και οι δηλώσεις του συμβούλου του Σόιμπλε, Κλέμενς Φουστ, ο οποίος υποστηρίζει ότι το κούρεμα 50% που έγινε δεν είναι αρκετό.

Όλα αυτά συντελούνται λίγο πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων των τραπεζών με το υπουργείο Οικονομίας, τον ΟΔΔΗΧ και το IIF για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 50%.

Τον προβληματισμό του εκδήλωσε και ο Κ. Rogoff διακεκριμένος οικονομολόγος και καθηγητής του Harvard.

«Δεν έχουμε δει το τέλος , δεν ξέρουμε πόσα θα είναι τα κουρέματα» δήλωσε και συνέχισε: «Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, για πόσο καιρό και πώς θα εξελιχθεί το θέμα».

Κατέληξε δε, δίνοντας πιθανότητες 80% η Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίζει πάντως από Δευτέρα, οπότε θα φανεί η συμφωνία μεταξύ του IIF και των ευρωπαίων ηγετών για το ελληνικό κούρεμα.

Μένει να διευκρινιστεί η διάρκεια και το επιτόκιο των ομολόγων που θα λάβουν κατά την ανταλλαγή οι ιδιώτες, ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!