tromaktiko: Νωρίτερα... φέτος τα Χριστούγεννα στη Χαλκιδική

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Νωρίτερα... φέτος τα Χριστούγεννα στη Χαλκιδική



Μπορεί η ελληνική παράδοση να θέλει τον στολισμό πόλεων και σπιτιών ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να ξεκινά... στις 6 Δεκεμβρίου, αλλά ένας οικισμός 1.100 κατοίκων στη Βόρεια Ελλάδα αποφάσισε να «φορέσει» νωρίτερα τα καλά του.

Κόντρα στον καιρό, που παραπέμπει ακόμη μάλλον σε φθινόπωρο παρά σε χειμώνα, την οικονομική κρίση, αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις, ο οικισμός Ταξιάρχη στο Νομό Χαλκιδικής, αποφάσισε να φέρει το χριστουγεννιάτικο πνεύμα ένα μήνα νωρίτερα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Ταξιαρχιωτών Στέργιος Λυρτζής.

Έτσι, σήμερα, παραμονή του Πολιούχου και Προστάτη του οικισμού Αρχαγγέλου Μιχαήλ κι αμέσως μετά το τέλος του Πανηγυρικού Εσπερινού, στις 8.30 το βράδυ, θα δοθεί το σήμα κι αφού ανάψουν τα λαμπάκια, θα ξεπροβάλλει μπροστά στα μάτια όλων των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών που θα βρίσκονται στην πλατεία, το ψηλότερο έλατο, ύψους 10 μέτρων, που αναζήτησε κι εντόπισε ομάδα καλλιεργητών από την ευρύτερη περιοχή του ορεινού όγκου του Χολομώντα.

Με αυτόν τον τρόπο θα ξεκινήσει και η Γιορτή Έλατου, που διοργανώνει για πρώτη φορά φέτος ο σύλλογος, με τη φιλοδοξία να καθιερωθεί σε θεσμό, όπως μας είπε ο κ. Λυρτζής.

Οι διοργανωτές πρόκειται ακόμη να στολίσουν, με λαμπιόνια και άλλα χριστουγεννιάτικα στολίδια, περισσότερα από 100 μικρότερα έλατα, που θα τοποθετηθούν στην είσοδο του οικισμού, ενώ όσοι έχουν την τύχη να βρεθούν απόψε στον Ταξιάρχη θα απολαύσουν την εορταστική ατμόσφαιρα υπό τους ήχους χριστουγεννιάτικης μουσικής και άφθονου κρασιού.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, από τον Χολομώντα- και ειδικότερα από τον Ταξιάρχη- πρόκειται να διακινηθούν περισσότερα από 50 χιλιάδες φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα, στολίζοντας σπίτια, πλατείες και επαγγελματικούς χώρους, στην «καθηλωμένη» πλέον τιμή των τελευταίων οκτώ χρόνων (20-60 ευρώ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σήμερα, σχεδόν το 90% του ενεργού πληθυσμού των κατοίκων του Ταξιάρχη ασχολείται είτε αποκλειστικά είτε συμπληρωματικά με την καλλιέργεια των κωνοφόρων δέντρων.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!