tromaktiko: Με πρωτοβουλία του ΥΜΑΘ εξασφαλίστηκε και φέτος ο επιφανειακός καθαρισμός του Θερμαϊκού Κόλπου

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Με πρωτοβουλία του ΥΜΑΘ εξασφαλίστηκε και φέτος ο επιφανειακός καθαρισμός του Θερμαϊκού Κόλπου



Τη συνέχιση του επιφανειακού καθαρισμού του Θερμαϊκού Κόλπου από επιπλέοντα απορρίμματα και πετρελαιοκηλίδες και για το 2014 εξασφάλισε το... Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, μεσολαβώντας για την ανανέωση των χορηγικών συμφωνιών μεταξύ 2 οργανισμών και 3 ιδιωτικών επιχειρήσεων με την εταιρεία που διαθέτει το ειδικά διαμορφωμένο αντιρρυπαντικό σκάφος «Αλκίππη».

Στο κάλεσμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και κοινωνικής ευθύνης που απηύθυνε ο ΥΜΑΘ κ. Θεόδωρος Καράογλου, ανταποκρίθηκαν εκ νέου η ΕΥΑΘ Α.Ε., η LIDL HELLAS και ΣΙΑ Ο.Ε., η MAMIDOIL-JETOIL A.E., η WIND Ελλάς Τηλεπικοινωνίες ΑΕΒΕ, ενώ στην πρωτοβουλία συμμετέχει για πρώτη φορά και ο ΟΛΘ Α.Ε..

Το έργο «αντιρρύπανση και καθαρισμός του Θερμαϊκού Κόλπου», που αναλαμβάνουν να καλύψουν εξ’ ολοκλήρου οι παραπάνω οργανισμοί και εταιρείες, βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου 2014 και καλύπτει καθημερινά τη θαλάσσια περιοχή από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μέχρι το Μέγαρο Μουσικής, ενώ όποτε υπάρχει έκτακτη ανάγκη καλύπτει και τον ευρύτερο άξονα του Θερμαϊκού, δηλαδή από την Αγία Τριάδα μέχρι το δέλτα του Αξιού και του Αλιάκμονα.

Ο Υπουργός εξήγησε ότι η «Αλκίππη» είναι το μοναδικό ειδικό αντιρρυπαντικό σκάφος που μπορεί να αναλάβει τον επιφανειακό καθαρισμό του Θερμαϊκού Κόλπου, καθώς το αντίστοιχο σκάφος του Δήμου Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει σοβαρά τεχνικά προβλήματα που το κρατούν δεμένο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Όπως τόνισε ο κ. Καράογλου: «Έχει αποδειχθεί ότι η μορφολογία του Θερμαϊκού καθιστά απαραίτητη και επιτακτική την καθημερινή απομάκρυνση των επιπλεόντων απορριμμάτων, του φυτοπλαγκτόν και της κόκκινης παλίρροιας, που επιβαρύνουν τον κόλπο δημιουργώντας εστίες ρύπανσης».

Έκλεισε δε την εισήγησή του λέγοντας ότι οι φορείς της πόλης είναι αναγκαίο να συνεργαστούν αρμονικά μεταξύ τους προκειμένου να καταστήσουν τον παραλιακό άξονα της Θεσσαλονίκης, που είναι όπως είπε «πνοή ζωής για την πόλη», ως τον καλύτερο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

«Όλοι μαζί», σημείωσε, «ας παραδειγματιστούμε από τα παραλιακά μέτωπα της Μασσαλίας και της Βαρκελώνης που κατάφεραν να εκσυγχρονιστούν και να εξελιχθούν σε εμπορικά και τουριστικά σημεία αναφοράς και ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να πετύχουμε το ίδιο και στη Θεσσαλονίκη».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΥΑΘ Α.Ε., κ. Νίκος Παπαδάκης, αφού έδωσε συγχαρητήρια στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης για τη συνέχιση της πρωτοβουλίας, δήλωσε ότι η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης «αποτελεί τον κυρίαρχο μηχανισμό για την προστασίας του Θερμαϊκού Κόλπου».

Ο Πρόεδρος Διοίκησης της LIDL HELLAS και ΣΙΑ Ο.Ε., κ. Γκέοργκ Κρόελ, χαρακτήρισε «σημαντική» την πρωτοβουλία του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης και δήλωσε ότι «παραμένοντας κοντά στην τοπική κοινωνία, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και δράσεις κοινωνικής ευθύνης σε κύριους τομείς όπως η προστασία του περιβάλλοντος».

Ο εκπρόσωπος της MAMIDOIL-JETOIL A.E., κ. Αλέξανδρος Μαμιδάκης, δήλωσε ότι παρά την κρίση που αντιμετωπίζει ο κλάδος των πετρελαιοειδών, η εταιρεία του στηρίζει για άλλη μια χρονιά την πρωτοβουλία του ΥΜΑΘ για τη βελτίωση της εικόνας του Θερμαϊκού Κόλπου.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο εκπρόσωπος της WIND Ελλάς Τηλεπικοινωνίες ΑΕΒΕ, κ. Ιωάννης Χαλτούτας, ο οποίος επισήμανε ότι η εταιρεία που εκπροσωπεί θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα σε ανάλογες δράσεις. Τέλος ο εκπρόσωπος της εταιρείας NORTH AEGEAN SLOPS που αναλαμβάνει τον επιφανειακό καθαρισμό του Θερμαϊκού, κ. Ηλίας Ορφανίδης, σημείωσε ότι «ο καθαρός Θερμαϊκός είναι πολιτισμός και στηρίζοντας το Θερμαϊκό, στηρίζουμε τον πολιτισμό».

Στην υπογραφή των χορηγικών εταιρειών δεν μπόρεσε να παραβρεθεί ο Πρόεδρος του ΟΛΘ Α.Ε., κ. Στέλιος Αγγελούδης, λόγω έκτακτων ανειλημμένων υποχρεώσεων στην Αθήνα.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!