tromaktiko: Αυγά και κοτόπουλο ενισχύουν τη μνήμη

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Αυγά και κοτόπουλο ενισχύουν τη μνήμη



Η θρεπτική ουσία χολίνη, που ανήκει στην οικογένεια της βιταμίνης Β, και που βρίσκεται σε τροφές όπως... το κοτόπουλο, τα αυγά, τα ψάρια του αλμυρού νερού και τα όσπρια, όπως τα φασόλια, βοηθά στην προστασία του εγκεφάλου από… γήρανση!

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Βοστώνης βρήκαν ότι όσοι κατανάλωναν αρκετή ποσότητα της συγκεκριμένης ουσίας με τη διατροφή τους, τα πήγαιναν καλύτερα σε τεστ μνήμης και είχαν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αλλαγές στον εγκέφαλό τους που σχετίζονται με την άνοια.

Τα αποτελέσματα της μελέτης τους συμφωνούν με άλλες έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς και οι οποίες έχουν αποδείξει ότι η διατροφή ενός ανθρώπου επηρεάζει τη «διαδικασία γήρανσης» του εγκεφάλου, ανέφερε η Rhoda Au.

Ωστόσο, η ίδια έσπευσε να προειδοποιήσει ότι αυτό δεν αποτελεί με καμία έννοια μια «μαγική θεραπεία» της άνοιας.

«Το μήνυμα είναι ότι μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική, ειδικά στη μέση ηλικία» προσθέτει.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε ψάρια, λαχανικά και ελαιόλαδο, έχει προστατευτική δράση.

Στην έρευνα της Dr Au συμμετείχαν περίπου 1.400 ενήλικες ηλικίας από 36 έως 83 ετών, οι οποίοι στο διάστημα 1991-1995 κρατούσαν ημερολόγιο διατροφής. Στη συνέχεια το 1998-2001 υποβλήθηκαν σε τεστ μνήμης και άλλες γνωστικές ικανότητες ενώ έκαναν και μαγνητικές τομογραφίες στον εγκέφαλό τους.

Η έρευνα έδειξε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που είχαν καταγράψει τη μεγαλύτερη κατανάλωση της ουσίας χολίνη, απέδωσαν καλύτερα στα τεστ μνήμης.

Αυτό ίσχυε ακόμα και όταν παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου μόρφωσης, του ποσοστού λίπους και της πρόσληψης θερμίδων, ελήφθησαν υπόψη.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!