tromaktiko: Γαλλία: Ανοίγει ο δρόμος για την καλλιέργεια μεταλλαγμένων

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Γαλλία: Ανοίγει ο δρόμος για την καλλιέργεια μεταλλαγμένων



Η καλλιέργεια μεταλλαγμένων στη Γαλλία ήταν απαγορευμένη με απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης. Ωστόσο, η απόφαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα. Το δικαστήριο δικαίωσε την προσφυγή του αμερικανικού γεωργικού κολοσσού Monsanto... που ζητούσε να του επιτραπεί η καλλιέργεια αραβοσίτου από μεταλλαγμένο σπόρο.
Το υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας είχε απαγορεύσει την καλλιέργεια μεταλλαγμένων από το Φεβρουάριο του 2008, εν μέσω ανησυχιών για την επίδρασή τους στη δημόσια υγεία. Ωστόσο, η απόφαση αυτή έχει προσβληθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τώρα ουσιαστικά ακυρώνεται από το γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η απόφαση λήφθηκε με το σκεπτικό ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αποδείξει ότι οι μεταλλαγμένοι καρποί της Monsanto “θέτουν σε ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο είτε την ανθρώπινη υγεία είτε το περιβάλλον”. Ο υπουργός Γεωργία της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ είπε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες για να εμποδιστεί η καλλιέργεια του μεταλλαγμένου αραβοσίτου Monsanto 810.
Η Greenpeace κάλεσε τη γαλλική κυβέρνηση να αντιδράσει γρήγορα και να επιβάλλει νέα απαγόρευση, υπό τον φόβο ότι η βιομηχανία τροφίμων θα σπεύσει να καλλιεργήσει γενετικά μεταλλαγμένους καρπούς ΜΟΝ810, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί στα παράσιτα.
H ποικιλία καλαμποκιού MON 810 έχει τροποποιηθεί γενετικά ώστε να είναι ανθεκτική στην πυραλίδα του αραβόσιτου, ενός εντόμου που καταστρέφει τις σοδειές.
Σημειώνεται πως η Γαλλία και η Ελλάδα είναι από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που απαγορεύουν τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες και δέχονται πιέσεις από την ΕΕ να αλλάξουν στάση.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!