tromaktiko: Μεγάλη ανησυχία στον ελληνικό τουρισμό από τα μεγάλα προβλήματα της Thomas Cook - Κατέρρευσε η μετοχή της...

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Μεγάλη ανησυχία στον ελληνικό τουρισμό από τα μεγάλα προβλήματα της Thomas Cook - Κατέρρευσε η μετοχή της...



Μάλιστα, χαρακτηριστική της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η εταιρεία είναι η εικόνα κατάρρευσης την οποία εμφάνισε η μετοχή της. Συγκεκριμένα, η μετοχή της δεύτερης, μετά την TUI, μεγαλύτερης τουριστικής επιχείρησης στην Ευρώπη, σημείωσε χθες εντυπωσιακή πτώση 75,2%! (στις 10,20 λίρες). Να αναφέρουμε ότι η Thomas Cook μαζί με την TUI, είναι ένας από τους δύο βασικούς τροφοδότες εισερχόμενου τουρισμού στη χώρα μας.

Στα των εξελίξεων στην εταιρεία, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη δεύτερη, μέσα στο μήνα, διαπραγμάτευση με τους πιστωτές της για την αναδιάρθρωση του δανεισμού ύψους περίπου 1δις ευρώ.

Να αναφέρουμε ότι ο κύκλος εργασιών της εταιρείας σημείωσε πτώση το τελευταίο τρίμηνο, ενώ τα έσοδα και η ρευστότητά του χειροτέρεψαν, με βάση πληροφορίες από την έδρα του Thomas Cook στο Λονδίνο. Μάλιστα, ο τουριστικός οργανισμός, με χρέη ύψους 900εκ στερλινών βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα λόγω της κάμψης των κρατήσεων σε προορισμούς της Βόρειας Αφρικής, ύστερα από την πολιτική αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή, ενώ μεγάλες είναι οι επιπτώσεις από την αδύναμη καταναλωτική ζήτηση στη Μεγάλη Βρετανία.

Η εταιρία εξέδωσε τρεις προειδοποιήσεις (profit Alert) για μείωση κερδών από τον Ιανουάριο του 2011, ενώ υπήρξαν και αποχωρήσεις πολλών υψηλόβαθμων στελεχών, ανάμεσα στα οποία και του διευθύνων συμβούλου για 11 χρόνια, καθώς η κατάσταση επιδεινώθηκε τόσο από την κρίση στην Ευρωζώνη, όσο και από τις διαδικτυακές κρατήσεις.

Χαρακτηριστικό του μεγέθους της εταιρείας είναι ότι αυτή απασχολεί περίπου 32.000 εργαζόμενους, έχει δίκτυο 3.385 σημείων λιανικής, με πάνω από 20εκ πελάτες, ενώ οι πωλήσεις του για το έτος που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2010 έφθασαν τα 8,9 δισ. στερλίνες.
greekfinanceforum.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!