tromaktiko: Στις 10 Ιανουαρίου απολογείται ο Λ. Λαυρεντιάδης

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Στις 10 Ιανουαρίου απολογείται ο Λ. Λαυρεντιάδης



Ακόμη μία προθεσμία, για τις 10 Ιανουαρίου, ζήτησε και έλαβε από τον εισαγγελέα, Γ. Δραγάτση, ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης...
που έχει κληθεί ως ύποπτος για την υπόθεση επισφαλών δανείων, που είχε χορηγήσει η Proton Bank το 2010.

Ο επιχειρηματίας ζήτησε και πάλι προθεσμία για την ανωμοτί κατάθεσή του επικαλούμενος την ανάληψη της υπόθεσης από νέο συνήγορο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος συνήγορος του Λαυρεντιάδη θα είναι ο Γ. Ηρειώτης. Η προθεσμία δόθηκε προκειμένου ο νέος νομικός παραστάτης του επιχειρηματία να ενημερωθεί για τη δικογραφία και να προετοιμαστεί με τον εντολέα του για την τακτική, που θα ακολουθήσουν.

Αντικείμενο της έρευνας, που διενεργεί ο εισαγγελέας Γ. Δραγάτσης, αποτελούν τα επισφαλή δάνεια που ενέκρινε και εκταμίευσε η τράπεζα το 2010, οπότε ο Λαυρεντιάδης ήταν μέλος του ΔΣ της, συνολικού ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ, πολλά εκ των οποίων κατέληξαν σε πρόσωπα και εταιρείες συμφερόντων του επιχειρηματία.

Συνολικά έχουν κληθεί από τον εισαγγελέα 31 άτομα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται έξι μέλη της Επιτροπής Πιστοδοτήσεων και του ΔΣ της Proton Bank, αλλά και επιχειρηματίες και ιδιώτες στους οποίους φέρονται να κατέληξαν τα δάνεια.

Με εντολή του εισαγγελέα, βάσει της οποίας εκδόθηκε βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών έχουν ήδη δεσμευθεί κάποια περιουσιακά στοιχεία -μετοχές- του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και των 30 ακόμα προσώπων.

Από τους κληθέντες, ένας έχει ήδη παραδώσει υπόμνημα με τις εξηγήσεις του στον εισαγγελικό λειτουργό, ενώ οι υπόλοιποι είκοσι εννέα, που είχαν λάβει προθεσμία μαζί με τον επιχειρηματία, ξεκίνησαν να καταθέτουν τις έγγραφες εξηγήσεις τους και αναμένεται ότι ως το τέλος της εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Η εισαγγελική έρευνα αναμένεται να περατωθεί μετά τις 10 Ιανουαρίου, με την κατάθεση του κ. Λαυρεντιάδη, και στη συνέχεια θα εκτιμηθούν τα στοιχεία και θα αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις με την άσκηση ή μη ποινικής δίωξης για την υπόθεση.

Ο κ. Δραγάτσης ερευνά με στόχο να εξακριβώσει αν στην υπόθεση των δανείων προκύπτει η διάπραξη αδικημάτων, όπως αυτά της εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης σε συνδυασμό με τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Σε εκκρεμότητα, εξάλλου, παραμένει η αρχειοθέτηση της υπόθεσης των 51 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν εκταμιευθεί από την Proton Bank προς εταιρείες του επιχειρηματία, ποσό που πριν λίγο καιρό παραδόθηκε από τον κ. Λαυρεντιάδη στα ταμεία της τράπεζας.

Η διαδικασία όμως έχει «παγώσει», καθώς ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης, που φέρεται να διαφωνεί με το περιεχόμενο της δήλωσης ικανοποίησης της τράπεζας, δεν έχει υπογράψει την αρχειοθέτηση της υπόθεσης.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!