tromaktiko: Π.Τατούλης: Αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρεια ο έλεγχος της ποιότητας του νερού

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Π.Τατούλης: Αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρεια ο έλεγχος της ποιότητας του νερού



Σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, σχετικά με τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Τριπόλεως.
Το θέμα της σύσκεψης ήταν «Η εφαρμογή της 98/83 Ε.Κ Ευρωπαϊκής Οδηγίας, όπως ισχύει σήμερα, σχετικά με τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης και των διαδικασιών και ελέγχων που απορρέουν απ’ αυτή». Στη σύσκεψη μετείχαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Παιδείας και Απασχόλησης Ανδρέας Πουλάς , ο Αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Ε. Παπαφωτίου, η διευθύντρια υγειονομικής μηχανικής και υγιεινής περιβάλλοντος του υπουργείου υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης Βασιλική Καραούλη καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες από τους δήμους πού είναι υπεύθυνοι στον τομέα της ύδρευσης .

Ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι εμείς ως αιρετοί λειτουργοί της Περιφέρειας οφείλουμε και είμαστε υποχρεωμένοι να παρέχουμε καλής ποιότητας νερού στους συμπολίτες μας και αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρεια ο έλεγχος της ποιότητας του νερού. Πρέπει να δημοσιοποιούμε και να γνωστοποιούμε όλα τα εργαστηριακά δεδομένα στους πολίτες της κοινωνίας μας. Αυτό είναι το μέγεθος παρέμβασης των Διευθύνσεων υγείας και του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη σημείωσε ο Περιφερειάρχης. Τόνισε ακόμα ο κ. Τατούλης ότι τα σχέδια που μας έχουν φέρει οι δήμαρχοι για ένταξη στο ΕΣΠΑ τα έχουμε προχωρήσει στο σύνολο τους.

Όλες οι ΔΕΥΑ έχουν αποκτήσει εμπειρία, ώστε να προτείνουν σε κάθε δημοτική αρχή για τι είδους μέτρα πρέπει να λάβουν. Το νερό αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο ύδρευσης από τη μια και άρδευσης από την άλλη τόνισε ο Περιφερειάρχης υπογραμμίζοντας ότι δεν θα έχουμε υψηλού επιπέδου τουρισμό χωρίς καλής ποιότητας νερό. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει πάρει την πρωτοβουλία σε συνεργασία με το Δήμο Ναυπλιέων και του Αργούς-Μυκηνών πρώτον για τη δημιουργία εργοστασίου διύλισης νερού του Αναβάλου και δεύτερον έχει πάρει τη πρωτοβουλία ώστε να διοχετευτούν προς το φράγμα, πηγές πού καταλήγουν στη θάλασσα πού είναι τόσο σημαντικό για την Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας. Τέλος ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι θεωρεί αναγκαία τη σύσταση ενός Δευτεροβάθμιου οργάνου στη Γενική Διεύθυνση Υγείας, το οποίο θα έχει εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο. Το όργανο αυτό θα δημιουργηθεί από τους επόπτες υγείας και τους ιατρούς δημόσιας υγείας της Περιφέρειας.

Η Πελοπόννησος έχει πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα γι’ αυτό οφείλουμε να τον αποκαταστήσουμε και να τον αξιοποιήσουμε καταλλήλως σημείωσε ακόμα ο Περιφερειάρχης. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δυνητικά βοηθάει εξασφαλίζοντας τις υποδομές που απαιτούνται, την κύρια ευθύνη την έχουν οι δημοτικές αρχές και οι ΔΕΥΑ ξεκαθάρισε ο κος Τατούλης υπογραμμίζοντας ότι εμείς ως Περιφέρεια οφείλουμε να είμαστε συνεπείς στην εποπτεία της ποιότητας των υδάτων, πρέπει να συνεχίσουν οι δήμοι τις προσπάθειες ώστε να έχουμε μία καθαρή πολιτική στην οικονομία των υδάτων.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!