tromaktiko: Στρες από τις βαριές... σακούλες με τα ψώνια!

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Στρες από τις βαριές... σακούλες με τα ψώνια!



Την επόμενη φορά που θα πάτε για ψώνια, προσέξτε:αν οι τσάντες που θα μεταφέρετε είναι βαριές, μπορεί να σας επιβαρύνουν ψυχικά... εκτοξεύοντας το στρες σας στα ύψη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Όπως έδειξε, όταν μεταφέρουμε βαριές σακούλες, επηρεάζεταιαρνητικά η ψυχική μας διάθεση και υποσυνείδητασκεφτόμαστε με πολύ σοβαρό ή και καταθλιπτικό τρόπο!

Την μελέτη, που θα δημοσιευθεί σε επερχόμενο τεύχος της «Επιθεώρησης Καταναλωτικής Έρευνας» (JCR), πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

Στόχος τους ήταν να διερευνήσουν πως επηρεάζει η μεταφορά βάρους τα επίπεδα του στρες – και για να το επιτύχουν, ζήτησαν από ομάδα εθελοντών να βγουν για ψώνια. Οι μισοί από αυτούς φορτώθηκαν τεράστιες σακούλες, γεμάτες με κάθε είδους αγαθά, ενώ οι άλλοι μισοί κρατούσαν μια μικρή, ελαφριά σακουλίτσα. Όλοι οι εθελοντές κλήθηκαν να δώσουν τη γνώμη τους για ένα άσχετο θέμα. Το θέμα απεδείχθη πολύ πιο σημαντικό για τους εθελοντές που συζητούσαν φορτωμένοι, απ’ ό,τι για εκείνους που συζητούσαν χαλαροί και άνετοι.

Οι επικεφαλής ερευνητές δρες Μενγκ Ζανγκ και Ξιούπινγκ Λι, δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους συμφωνούν με αυτά προγενέστερων μελετών, που έχουν δείξει ότι «το σωματικό φορτίο επηρεάζει το ψυχολογικό φορτίο». «Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως ησωματική καταπόνηση από τη μεταφορά βαρέων αντικειμένων μπορεί να επηρεάσει τηνκρίση των ανθρώπων σε τομείς που δεν σχετίζονται με τη μεταφορά, όπως η σημασία ενός γεγονότος», είπαν.

Η μελέτη έδειξε ακόμη πως οι αρνητικές επιπτώσεις από τις βαριές σακούλες εξαφανίζονταν μόλις οι εθελοντές απασχολούσαν το μυαλό τους με κάτι πραγματικά ελαφρύ. Στην πραγματικότητα, όταν οι ερευνητές τους ζήτησαν να συγκεντρώσουν την προσοχή τους σε ελαφριά αντικείμενα, όπως τα μπαλόνια ή τα φτερά, η κρίση τους για το προς συζήτησιν θέμα άλλαξε άρδην και η σημασία του μειώθηκε κατακόρυφα!
mednutrition.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!