tromaktiko: Φωτογραφίζοντας φωτόνια

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Φωτογραφίζοντας φωτόνια



Δυο νέες πρωτοποριακές κάμερες έρχονται να δείξουν πόσο πολύ έχει πλέον προχωρήσει η τεχνολογία της απεικόνισης.
Επιστήμονες στις ΗΠΑ δημιούργησαν μια κάμερα, που είναι σε θέση να «συλλάβει» ακόμα και την ταχύτητα του φωτός. Η φωτογραφική μηχανή, που θεωρείται το άκρον άωτον της αργής κίνησης και οι εικόνες της έχουν έκθεση μόλις ενός τρισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου, για πρώτη φορά «έπιασε» ακτίνα φωτός να ταξιδεύει μέσω ενός διαφανούς πλαστικού μπουκαλιού.

Η κάμερα χρησιμοποιεί μια πολύ στενή σχισμή ως φωτοφράκτη και παράγει εικόνα των φωτονίων, καθώς αυτά διέρχονται από τη σχισμή. Κάθε ακίνητη εικόνα της έχει ταχύτητα φωτοφράκτη ένα τρισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου.

Όπως είπε ο καθηγητής Ραμές Ρασκάρ του πανεπιστημίου ΜΙΤ, όπου αναπτύχθηκε η νέα τεχνολογία, πρόκειται για την «πιο αργή γρήγορη κάμερα στον κόσμο», η οποία «μπορεί να αναλύσει πώς τα φωτόνια ταξιδεύουν μέσω του κόσμου».

«Τίποτε στο σύμπαν δεν θεωρείται αρκετά γρήγορο γι’ αυτή την κάμερα», δήλωσε ο ερευνητής Αντρέας Βέλτεν. «Εφόσον τίποτε στο σύμπαν δεν κινείται πιο γρήγορα από το φως, έχουμε πλέον αγγίξει το φυσικό όριο της φωτογράφησης υψηλής ταχύτητας», τόνισε.

Εξάλλου, σε μια παρεμφερή τεχνολογική εξέλιξη, Ισραηλινοί ερευνητές του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, με επικεφαλής τον δρα Γκάμπορ Κόζα, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο εξειδικευμένο περιοδικό για βιοϊατρικές μικροσυσκευές «Biomedical Microdevices», δημιούργησαν μια μίνι-κάμερα που μπορεί να «κολυμπήσει» μέσα στο ανθρώπινο σώμα, όπως σημειώναμε πριν από λίγες ημέρες.

Η κάμερα-κάψουλα διαθέτει «ουρά» από χαλκό, που της επιτρέπει να κινείται μέσα στον οργανισμό, έτσι ώστε είτε να βγάζει φωτογραφίες εκ των έσω, είτε να μεταφέρει φάρμακα. Η κάμερα καθοδηγείται μαγνητικά από έξω, μέσω ενός μηχανήματος μαγνητικής απεικόνισης, που δημιουργεί ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο. Πρόκειται για την πρώτη ασύρματη ενδοσκοπική τηλεκατευθυνόμενη νανο-κάμερα, που έχει τέτοιες δυνατότητες.


     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!