tromaktiko: Διαζύγια με ιδιωτικό συμφωνητικό!

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Διαζύγια με ιδιωτικό συμφωνητικό!



Λύση γάμου με ιδιωτικό συμφωνητικό, εκδίκαση κακουργημάτων απο μονομελή εφετεία, επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων...κατάργηση της υποχρεωτικότητας της προκαταρκτικής εξέτασης στα πλημμελήματα και περιορισμός των αναβολών των δικών είναι μόνο μερικά από τα 80 μέτρα που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων απονομής της δικαιοσύνης, που φτάνουν στα όρια της αρνησιδικίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο κύριος Παπαϊωάννου, η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το 1997 έως σήμερα για καθυστερήσεις απονομής της δικαιοσύνης, με υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης, ύψους 8.420.822 ευρώ.

Οι καταδίκες έγιναν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και είναι ενδεικτικό ότι, μία από αυτές τις καταδίκες αφορά σε υπόθεση, για την οποία η ελληνική Δικαιοσύνη έκανε 27 χρόνια να βγάλει την απόφασή της.

Η Ελλάδα είναι η τέταρτη χώρα μεταξύ των 27 κρατών - μελών της ΕΕ, που συστηματικά παραβιάζει τον εύλογο χρόνο απονομής δικαίου. Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή οι μηνύσεις που εκκρεμούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας ξεπερνούν τις 300 χιλιάδες, ενώ στην υπόλοιπη χώρα φτάνουν τις 700 χιλιάδες.

Στα μονομελή και τριμελή Πλημμελειοδικεία το προηγούμενο δικαστικό έτος εισήχθησαν 117.247 υποθέσεις, ενώ κατά την έναρξη του τρέχοντος δικαστικού έτους εκκρεμούσαν για προσδιορισμό σε όλα τα δικαστήρια του Πρωτοδικείου Αθηνών 40.072 υποθέσεις. «Η ελληνική Δικαιοσύνη βουλιάζει» τόνισε ο κύριος Παπαϊωάννου και προσέθεσε ότι «αυτό αποτελεί μια θλιβερή διαπίστωση, γιατί η Ελλάδα και καλούς και έμπειρους δικαστές διαθέτει».

Στα νέα μέτρα που παρουσίασε ο κύριος Παπαϊωάννου προβλέπεται πως, όταν θα υπάρχει διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα για το αν θα πρέπει να προφυλακιστεί κάποιος κατηγορούμενος, αυτή θα λύνεται αυθημερόν και μέχρι τότε ο κατηγορούμενος θα κρατείται.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα προβλεπόταν η άρση της διαφωνίας απο το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, διαδικασία που έπαιρνε αρκετές βδομάδες.

Ο κατηγορούμενος, μέχρι να αποφανθεί το συμβούλιο, αφηνόταν ελεύθερος, με αποτέλεσμα κάποιοι να διαφεύγουν στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα συνέβη με τον Μάκη Ψωμιάδη, βασικό κατηγορούμενο στην υπόθεση με τους στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Ο κύριος Παπαϊωάννου δήλωσε ότι τα μέτρα αυτά θα δοθούν σε δημόσιο διάλογο και είναι ανοιχτός σε οποιεσδήποτε προτάσεις για τροποποιήσεις ή συμπλήρωσή τους.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!