tromaktiko: Γερμανία: Ξεκίνησε η δίκη για την υπόθεση των υποβρυχίων

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Γερμανία: Ξεκίνησε η δίκη για την υπόθεση των υποβρυχίων



Την σκοτεινή υπόθεση δωροδοκίας αξιωματούχων της Ελλάδας και της Πορτογαλίας από στελέχη της γερμανικής κατασκευαστικής εταιρίας Ferrostaal, για την αγορά υποβρυχίων για τον ελληνικό στρατό, εξετάζει από σήμερα δικαστήριο στο Μόναχο... 
Η υπόθεση είχε προκαλέσει σάλο στη χώρα μας, μετά και τις κατηγορίες από μέλη του ναυτικού ότι υποβρύχια όπως ο περίφημος "Παπανικολής" παρουσίαζε μάλιστα τεχνικά προβλήματα. 
Συγκεκριμένα, στο εδώλιο βρίσκονται δύο πρώην στελέχη της εταιρίας, ο ένας μέλος του διοικητικού συμβουλίου και ένας άλλος πρώην εντεταλμένος της Ferrostaal αντιμετωπίζουν την κατηγορία της δωροδοκίας ξένων αξιωματούχων για λογαριασμό της εταιρίας, προκειμένου η τελευταία να διασφαλίσει παραγγελίες για την παράδοση υποβρυχίων προς την Ελλάδα και την Πορτογαλία.
Σύμφωνα με την εισαγγελία του Μονάχου, μεταξύ 2000 – 2007 δαπανήθηκαν συνολικά πάνω από 62 εκατ. ευρώ για μίζες, αναφέρει το δίκτυο Deutsche Welle. Προκειμένου να επηρεάσουν την ανάθεση της παραγγελίας "οι κατηγορούμενοι εξυπηρετήθηκαν από διάφορους μεσάζοντες και "συμβούλους", οι οποίοι ήταν εξοικειωμένοι με τις τοπικές συνήθειες και διέθεταν την απαραίτητη πρόσβαση στους αρμόδιους υψηλόβαθμους φορείς αποφάσεων για τις αναθέσεις παραγγελιών", ανέφερε η ανακοίνωση της Εισαγγελίας τον περασμένο Απρίλιο.
Όπως αναφέρει το γερμανικό δίκτυο, οι κατηγορίες αφορούν και την ίδια την Ferrostaal, η οποία την εποχή που έγινε η συμφωνία με τα υποβρύχια ανήκε στην MAN. Στο μεταξύ, όμως, η Ferrostaal έχει έλθει σε συμβιβασμό με τη γερμανική δικαιοσύνη, αποδεχόμενη να καταβάλει πρόστιμο ύψους 149 εκατομμυρίων ευρώ. Η υπόθεση είχε προκαλέσει το 2009 μια διαμάχη διαρκείας μεταξύ της μητρικής τότε εταιρείας ΜΑΝ και του αραβικού επενδυτικού ομίλου IPIC, που ήθελε να εξαγοράσει τη Ferrostaal, αλλά στη συνέχεια απέσυρε το ενδιαφέρον της και τα λεφτά της. Στο μεταξύ η εταιρεία έχει πουληθεί στον εμπορικό όμιλο MPC με έδρα το Αμβούργο.
Η δίκη αναμένεται να έχει μικρή διάρκεια. Η ακροαματική διαδικασία θα ολοκληρωθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!