tromaktiko: Ρομπότ-μάγος μπαίνει στην Πυραμίδα του Χέοπα

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Ρομπότ-μάγος μπαίνει στην Πυραμίδα του Χέοπα



Ένα μυστήριο 4.500 ετών είναι έτοιμο να διαλευκανθεί χάρη στον «Τζεντί», το μηχάνημα που θα φτάσει στην καρδιά της πυραμίδας.Τι υπάρχει πίσω από τις κρυφές και καλά κλεισμένες πόρτες της Μεγάλης Πυραμίδας στην Γκίζα; Της πιο μεγαλειώδους και πιο μυστηριακής αιγυπτιακής πυραμίδας, ενός μνημείου ηλικίας 4.500 ετών; Οι επιστήμονες ήταν έτοιμοι εδώ και μερικούς μήνες να ερευνήσουν τα «περάσματα» πίσω από τις πόρτες με ένα ειδικό ρομπότ. Ομως, οι ταραχές στη χώρα σταμάτησαν το πρόγραμμα.
Δίνουν, λοιπόν, υπόσχεση στους εαυτούς τους και στη διεθνή επιστημονική κοινότητα πως το 2012 θα λύσουν τα μυστήρια. Θα φτάσουν στην καρδιά του μνημείου και θα δουν αν και τι υπάρχει εκεί. Αρκεί να λάβουν άδεια ερευνών από το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων της χώρας, όπως λέει ο επικεφαλής της αρχαιολογικής αποστολής Σον Γουάιτχεντ, από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλες ομάδες έχουν λάβει και ετοιμάζονται να ξεκινήσουν έρευνες και ανασκαφές. Ο Γουάιτχεντ δηλώνει στο «Ντισκάβερι» πως θεωρεί ότι σύντομα θα είναι και οι ίδιοι σε θέση να ξεκινήσουν.

Χτισμένη προς τιμήν του Φαραώ Χέοπα, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως τελευταία κατοικία του, η μεγάλη πυραμίδα ανήκε στα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Προσπάθειες να δουν τι κρύβει στο εσωτερικό του έχουν κάνει οι επιστήμονες από το 1872, οπότε και η πυραμίδα αποκαλύφθηκε.


Το 1993 ένα ρομπότ γερμανικής κατασκευής μπήκε σε έναν στενό διάδρομο από αυτούς που οι αρχαίοι Αιγύπτιοι κατασκεύαζαν ώστε να περνά από εκεί η ψυχή του νεκρού. Ανέβηκε περί τα 70 μέτρα και σταμάτησε μπροστά σε μια ασβεστολιθική πλάκα, που κοσμείται από δύο χάλκινες περόνες.
Εννέα χρόνια αργότερα ακολούθησε δεύτερη εξερεύνηση με οπτικές ίνες. Η δέσμη χώθηκε κάτω από την πλάκα και αποκάλυψε μια δεύτερη πλάκα, που και αυτή έμοιαζε με πόρτα. Αλλαξε ο προσανατολισμός, αλλά και πάλι μια νέα ασβεστολιθική πλάκα με χάλκινες περόνες έκοψε και τη νέα διάβαση.

Το νέο σχέδιο ονομάζεται «Τζεντί» από τον μάγο που είχε δίπλα του ο Χέοπας. Αυτήν τη φορά, στο νέο και πιο εξελιγμένο ρομπότ θα προσαρτηθεί μια κάμερα πανοραμικής λήψης, η οποία θα έχει επιπροσθέτως δυνατότητα περιστροφής. Οι πρώτες εικόνες έδειξαν τοίχους με ιερογλυφικά. Επίσης, η εξέταση των περονών με τις ίδιες κάμερες δείχνει πως ίσως η παρουσία τους είναι διακοσμητική. Τέλος, μια μηχανή υπερήχων, που κι αυτή προσαρτάται στο ρομπότ, επιτρέπει να υπολογίσουν οι ειδικοί το πάχος των τοίχων.

Ακόμα και αν δεν καταστεί δυνατή η προσέγγιση των ενδότερων διαμερισμάτων του μνημείου, θα χαρτογραφηθούν οι άξονες και αυτό θα βοηθήσει ιδιαίτερα στην κατανόηση της πυραμίδας ως προς πολλά ζητήματα: πώς κατασκευάστηκε, ποιον ρόλο έπαιζαν οι ανηφορικοί διάδρομοι, τα ενδιάμεσα δωμάτια και πώς έκλεινε κάθε τμήμα, επιτυγχάνοντας απομόνωση από τα υπόλοιπα.
erroso.blogspot.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!