tromaktiko: «Φως» από το... Διάστημα

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

«Φως» από το... Διάστημα



Έλληνας βιολόγος που διαπρέπει στο Λονδίνο ρίχνει τη .... ΝASA στη μάχη κατά της απώλειας όρασης λόγω γήρατος ή ατυχήματος.
Ένας φακός στο μέγεθος παλάμης, που χρησιμοποιεί φάσμα ερυθρού φωτός, μπορεί να προστατεύσει μια «τραυματισμένη» περιοχή του ματιού και να αποτρέψει τη ζημιά από το να επεκταθεί αυτή σε γειτονικά κύτταρα.

«Τα πειράματα που κάναμε σε ποντίκια είχαν πολύ θετικά αποτελέσματα. Τα ποντίκια ανταποκρίθηκαν στο ερυθρό φως και η ζημιά περιορίστηκε, με αποτέλεσμα η όραση σταδιακά να επανέλθει», είπε στο «ΕΘΝΟΣ» ο Γιάννης Κοκκινόπουλος.

Γεννημένος στην Αθήνα ο 32χρονος ερευνητής σπούδασε στο Λονδίνο βιοχημεία, ανοσολογία και εξελικτική βιολογία. Έκανε εκεί τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές του, αλλά και το διδακτορικό του.

Σύμφωνα με τον κ. Κοκκινόπουλο, η μέθοδος με τη χρήση φάσματος ερυθρού φωτός μπορεί να βρει εφαρμογή σε απώλεια της όρασης λόγω γήρατος, τραυματισμού από τοξικές ουσίες, ακόμη και στον διαβήτη τύπου 2, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιείται προληπτικά για την αντιμετώπιση της τύφλωσης εξαιτίας αυτών των αιτιών.

Η έκθεση του ματιού σε φάσμα ερυθρού φωτός, μέσω μιας απλής συσκευής, είναι ανώδυνη, εντελώς ακίνδυνη - στα ποντίκια δεν παρατηρήθηκε καμία παρενέργεια - σχετικά οικονομική.

Σύμφωνα με το « ΕΘΝΟΣ» η NASA χρησιμοποιεί τη μέθοδο αυτή εδώ και 30 χρόνια για την αντιμετώπιση τραυμάτων των αστροναυτών. Οι κοσμοναύτες που εκτίθενται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε υπεριώδη ακτινοβολία αναπτύσσουν πληγές στο δέρμα που κλείνουν με τη χρήση φάσματος ερυθρού φωτός.

Όταν ολοκληρωθεί η έρευνα, οι ασθενείς θα μπορούν να προμηθευτούν τη συσκευή – προς το παρόν υπάρχει κάτι παρόμοιο στην Αμερική, ενώ για την Ευρώπη δεν έχει πάρει άδεια κυκλοφορίας από τους εποπτικούς οργανισμούς υγείας – και να τη χρησιμοποιούν μόνοι τους.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!