tromaktiko: Απελευθερώθηκε μπλόγκερ

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Απελευθερώθηκε μπλόγκερ



Η συροαμερικανή Ράζαν Γαζάουι, που ήταν φυλακισμένη τις δύο τελευταίες εβδομάδες από το συριακό καθεστώς...
απελευθερώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής, ανακοίνωσε το συριακό Κέντρο για την Ενημέρωση και την Ελευθερία της Έκφρασης, για το οποίο εργάζεται.

«Η Ράζαν Γαζάουι απελευθερώθηκε στις 22:30» (23:30 ώρα Ελλάδος) με εγγύηση 15.000 συριακών λιρών (σχεδόν 300 δολάρια), αναφέρει σήμερα το Κέντρο στην ιστοσελίδα του.

«Το συριακό Κέντρο για την Ενημέρωση και την Ελευθερία της έκφρασης χαιρετίζει την απελευθέρωση της συναδέλφου μας Ράζαν Γαζάουι και ζητεί εκ νέου την απόσυρση των σε βάρος της κατηγοριών και τη διακοπή της δίκης της», προσθέτει.

Η 31 ετών μπλόγκερ αναμένεται να δικαστεί γιατί «αποδυνάμωσε το εθνικό αίσθημα», δημιούργησε μια οργάνωση με στόχο να «αλλάξει το κοινωνικό και οικονομικό καθεστώς του κράτους» και «αναζωπύρωσε τις θρησκευτικές έριδες», σύμφωνα με το Κέντρο.

Αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από τρία έως 15 χρόνια.

Το συριακό Κέντρο ζήτησε επίσης «την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων συνείδησης και όλων όσων έχουν φυλακιστεί γιατί συμμετείχαν σε ειρηνικές διαδηλώσεις».

Η Γαζάουι γράφει από το 2009 στο ιστολόγιο που φέρει το όνομά της, «Razaniyyat» ( «οι σκέψεις της Ράζαν» ), στο οποίο επικρίνει το συριακό καθεστώς. Είχε μεγάλη δράση στο Twitter όπως χιλιάδες νέοι, υποκινητές της αραβικής άνοιξης, κυρίως μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.
Είχε συλληφθεί στις 4 Δεκεμβρίου ενώ μετέβαινε στο Αμάν της Ιορδανίας για να παραστεί σε ένα φόρουμ για την προστασία του δικαιώματος της ενημέρωσης.

Από τα μέσα Μαρτίου το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ αντιμετωπίζει ένα λαϊκό κίνημα αμφισβήτησης, η καταστολή του οποίου έχει προκαλέσει το θάνατο 5.000 ανθρώπων, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!