tromaktiko: 1,28 δις δολάρια για τα παιδιά

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

1,28 δις δολάρια για τα παιδιά



Έκκληση ύψους 1,28 δις δολαρίων για τη χρηματοδότηση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεών της το 2012 για τα παιδιά, σε περισσότερες από 25 χώρες σε όλο τον κόσμο απηύθυνε η UNICEF.

Ο κατάλογος των χωρών περιλαμβάνει πολλές μακροχρόνιες ή λεγόμενες «σιωπηλές» κρίσεις αλλά η κρίση στη Σομαλία και σε άλλες χώρες στο Κέρας της Αφρικής αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού ποσού.

«Αν και μεγάλο μέρος της προσοχής του κόσμου επικεντρώνεται στην κρίση στο Κέρας της Αφρικής, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα παιδιά που υποφέρουν από πολλές μακροχρόνιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε όλο τον κόσμο, τις σιωπηλές κρίσεις», δήλωσε η Rima Salah, Αναπληρώτρια Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF.

«Στην υποσαχάρια Αφρική, είμαστε αντιμέτωποι με μια πολύ μεγάλη διατροφική κρίση. Επιπλέον, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Τσαντ και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, για να αναφέρουμε μόνο μερικές, είναι όλες έκτακτες ανάγκες που απαιτούν χρηματοδότηση, ώστε να επιβιώσουν οι πιο ευάλωτοι, τα παιδιά και οι γυναίκες,» πρόσθεσε.

Η έκθεση Ανθρωπιστική Δράση UNICEF για τα παιδιά 2012 περιγράφει την κατάσταση των πιο ευάλωτων παιδιών και γυναικών στον κόσμο που αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και τη χρηματοδότηση που απαιτείται για την κάλυψη των άμεσων και μακροπρόθεσμων αναγκών τους, το δικαίωμά τους στην επιβίωση την υγεία και την ανάπτυξη.

Τονίζει την τεράστια ανθρωπιστική επιχείρηση στο Κέρας της Αφρικής, όπου δραστηριοποιείται στο μέγιστο δυνατό βαθμό η UNICEF, για να σώσει τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών και γυναικών που βρίσκονται στα πρόθυρα του θανάτου σε αυτή την περιοχή.

Επισημαίνει επίσης τις ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών που ζουν εκτοπισμένες από τη βία στην Ακτή του Ελεφαντοστού και το Σουδάν.

Τα πέντε εκατομμύρια άνθρωποι που πλήττονται από τη δεύτερη χρονιά πλημμυρών στο Πακιστάν, τις επιπτώσεις από την πολυετή σύγκρουση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τα προγράμματα για την ανοικοδόμηση της Αϊτής δύο χρόνια μετά το σεισμό που διέλυσε τη φτωχότερη χώρα στο δυτικό ημισφαίριο.

Η έκθεση αναφέρει πως το κύμα της πολιτικής αναταραχής και της αλλαγής στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική δημιουργεί ανθρωπιστικές ανάγκες στην περιοχή, ειδικά σε χώρες όπως η Υεμένη, η οποία ήδη πλήττεται από μακρόχρονη κρίση.

Η UNICEF τονίζει πως σε όλο τον κόσμο, εκατομμύρια παιδιά ζουν μέσα σε κρίσεις που συνεχίζονται εδώ και χρόνια.

Κάποιες από αυτές προσελκύουν τα φώτα της δημοσιότητας και πολιτικό ενδιαφέρον, ενώ άλλες μένουν αφανείς, χωρίς την παγκόσμια ευαισθητοποίηση και πολλές γίνονται σιωπηλές κρίσεις στις οποίες οι βαθύτατες ανθρωπιστικές ανάγκες, χωρίς την προσοχή του κόσμου, παραβλέπονται και γρήγορα αγνοούνται.

Μέχρι τον Ιούνιο του 2011, πάνω από 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι, οι μισοί από αυτούς παιδιά, εκτοπίστηκαν από την εθνοτική βία.

Εκατομμύρια παιδιά στις πληγείσες περιοχές βρέθηκαν εκτός σχολείου και οι επιθέσεις που περιελάμβαναν και μαζική σεξουαλική βία ήταν κοινότοπες σε ορισμένες επαρχίες ενώ η ιλαρά και επιδημίες χολέρας απείλησαν τις ζωές πολλών εκατομμυρίων παιδιών.

Στην Αϊτή, η UNICEF και οι συνεργάτες της εξακολουθούν να βοηθούν τους πληγέντες από το σεισμό του 2010.

Το 2011, η UNICEF βοήθησε μεταξύ πολλών άλλων να επανενωθούν 2.500 παιδιά με τις οικογένειές τους και κατασκεύασε 193 ασφαλή αντισεισμικά σχολεία για σχεδόν 86.000 παιδιά.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!