tromaktiko: Πλαφόν 1.500 ευρώ σε δώρα και άδεια

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Πλαφόν 1.500 ευρώ σε δώρα και άδεια



- Τι λένε τα σενάρια για τον 13ο και 14ο μισθό στον ιδ. τομέα
- Το σχέδιο προβλέπει και πάγωμα των ωριμάνσεων
- Οι περικοπές δεν θα αγγίξουν μισθωτούς με αποδοχές κάτω απο το πλαφόν

Επιβολή πλαφόν 1.500 ευρώ για την καταβολή ολόκληρου του 13ου και 14ου μισθού με παράλληλη διατήρηση των κατώτερων αμοιβών στα σημερινά επίπεδα, προβλέπει το βασικό σχέδιο που θα τεθεί επί τάπητος. Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής, μία τέτοια ρύθμιση εκτιμάται πως θα μπορούσε να ικανοποιήσει την τρόικα, χωρίς να επηρεάσει το εισόδημα των χαμηλόμισθων.

Τα θέματα που θα ανοίξουν τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι τα εξής:

- Η επιβολή «πλαφόν» στον 13ο και 14ο μισθό. Αυτό πρακτικά σημαίνει τη διατήρηση τόσο των δώρων όσο και του επιδόματος αδείας χωρίς την ενσωμάτωση στους υπόλοιπους μισθούς. Ωστόσο, συζητείται η επιβολή ενός μισθολογικού ορίου πάνω από το οποίο θα δίνεται τμήμα μόνο του 13ου και 14ου μισθού.
   Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο το όριο αυτό να είναι τα 1.500 ευρώ για το δώρο Χριστουγέννων και τα 750 ευρώ για το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας. Δηλαδή όσοι μισθωτοί παίρνουν μέχρι 1.500 ευρώ θα συνεχίσουν να παίρνουν κανονικά τον 13ο και 14ο μισθό και δεν θα έχουν απώλειες.
   Ωστόσο, όσοι υπερβαίνουν τα 1.500 ευρώ κινδυνεύουν να πάρουν δώρα και επίδομα αδείας μόνο για ένα τμήμα του μισθού τους. Σε μία τέτοια περίπτωση εργαζόμενος με μισθό 2.000 ευρώ θα δει το δώρο Χριστουγέννων να μειώνεται κατά 500 ευρώ.

- Το πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα για μία τριετία. Στο διάστημα αυτό δεν πρόκειται να δοθεί καμία αύξηση στους μισθούς, ούτε καν η προβλεπόμενη από την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας (2.5% τον Ιούλιο).

- Η αναστολή των ωριμάνσεων. Δηλαδή οι εργαζόμενοι δεν θα παίρνουν τις αυξήσεις που προβλέπονται με τη συμπλήρωση των τριετιών.

- Η καθιέρωση συγκεκριμένου ποσοστού «απόκλισης» των κλαδικών συμβάσεων από την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας. Στο «στόχαστρο» θα βρεθούν κυρίως συμβάσεις που υπερβαίνουν κατά 40% τις κατώτερες αποδοχές.
Για παράδειγμα, σε ένα κλάδο που οι μισθοί υπερβαίνουν κατά 50% την εθνική συλλογική σύμβαση ελλοχεύει ο κίνδυνος περικοπών με στόχο η απόκλιση να περιοριστεί στο 20% με 30%. Πάντως, το θέμα αυτό μπορεί να ρυθμιστεί χωρίς νέα νομοθετική παρέμβαση, καθώς σταδιακά κερδίζουν έδαφος οι επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας με αμοιβές χαμηλότερες από τις κλαδικές.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!