tromaktiko: Μείωση του κατώτατου μισθού κατά 200 ευρώ ζητεί η τρόικα

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Μείωση του κατώτατου μισθού κατά 200 ευρώ ζητεί η τρόικα



Μείωση του κατώτατου μισθού κατά 200 ευρώ και συρρίκνωση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, όπως στο Δημόσιο, ζητεί η τρόικα από την Κυβέρνηση.
Σε επιστολή που απηύθυναν προ 10ημέρου το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η ΕΕ προς το υπουργείο Εργασίας ζητείται εμμέσως η μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα στα επίπεδα της Πορτογαλίας, δηλαδή από τα 751 ευρώ στα 551 ευρώ, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των συνεπών επιχειρήσεων και ο περιορισμός του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Στο στόχαστρο της τρόικα μπαίνουν οι ωριμάνσεις, καθώς ασκείται πίεση στη κυβέρνηση να παγώσουν.
 
Ο υπουργός Εργασίας τονίζει ότι θα υπερασπιστεί τον κατώτατο μισθό, ενώ η ΓΣΕΕ ξεκαθαρίζει ότι δεν συζητάει το θέμα.
Εξάλλου, σε σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg εστιάζει στο τεράστιο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Ενδεικτικά αναφέρει πως το κόστος εργασίας στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί πολύ πιο γρήγορα τα τελευταία χρόνια από ό,τι στη Γερμανία και τον υπόλοιπο πυρήνα του ευρώ, καθιστώντας τις εξαγωγές της χώρας ακριβές και τις εισαγωγές φθηνές.
"Εάν η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα υποτίμησης της δραχμής θα μπορούσε να μειώσει την τιμή των εξαγωγών της και να αυξήσει την τιμή των εισαγωγών της, με αυτόν τον τρόπο. Επειδή αυτό δεν συμβαίνει, πρέπει να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα πιο βάναυσα: Με την περικοπή των μισθών, η οποία με τη σειρά της απαιτεί επίμονα υψηλό ποσοστό ανεργίας για την καταστολή της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων", υποστηρίζει χαρακτηριστικά το πρακτορείο.


     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!