tromaktiko: Λιγότερες οι πληροφοριακές δαπάνες το 2012

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Λιγότερες οι πληροφοριακές δαπάνες το 2012



Η αύξηση των πληροφοριακών δαπανών σε ολόκληρο τον κόσμο αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2012, εν σχέσει προς το προηγούμενο έτος...τονίζει το γραφείο Gartner, το οποίο αναθεώρησε τις προβλέψεις του εξαιτίας της μακροοικονομικής κατάστασης, αλλά και των διαταραχών στη βιομηχανία παραγωγής σκληρών δίσκων.

Τα αριθμητικά στοιχεία που δημοσιεύει το γραφείο ανεβάζουν το σύνολο των πληροφοριακών δαπανών για το 2011 σε περίπου 3,644 δισ. δολάρια, μία αύξηση κατά 6,9%. Όμως το 2012, η αύξηση την δαπανών αυτών θα υποχωρήσει στο 3,7% (στα 3,798 δισ.), όταν προ ενός τριμήνου οι Gartner εκτιμούσε τη σχετική αύξηση στο 4,6%.

"Οι τέσσερις μεγάλοι τομείς της πληροφορικής-οι υπολογιστές, τα επαγγελματικά λογισμικά συστήματα, οι υπηρεσίες πληροφορικής και τα εξαρτήματα-θα γνωρίσουν μία επιβράδυνση της ανάπτυξής τους εντός του 2012, σε σχέση με τα προηγούμενα μεγέθη", τονίζουν.

"Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης, η κρίση στην ευρωζώνη και οι συνέπειες από τις πλημμύρες στην Ταϊλάνδη στην παραγωγή των σκληρών δίσκων είχαν μεγάλο αντίκτυπο στις προβλέψεις για τις πληροφοριακές δαπάνες", τονίζει ο αντιπρόεδρος του τμήματος ερευνών του Gartner Ρίτσαρντ Γκόρντον.

Σε ό,τι αφορά τους σκληρούς δίσκους, οι συνέπειες από τις πλημμύρες στην Ταϊλάνδη θα γίνουν αισθητές καθ’ όλην τη διάρκεια του 2012 και κατά πάσα πιθανότητα και μέσα στο 2013, εκτιμά το γραφείο, με την παραγωγή να σημειώνει μείωση κατά "25% και ίσως περισσότερο, κατά τους έξι, ή εννέα επόμενους μήνες".

Ο αντίκτυπος θα γίνει ιδιαίτερα αισθητός βραχυπρόθεσμα στις πωλήσεις υπολογιστών, προβλέπουν οι Gartner.

Περίπου το 40% της παραγωγής των σκληρών δίσκων προέρχεται από την Ταϊλάνδη, η οποία είναι η δεύτερη εξαγωγέας των προϊόντων αυτών στον κόσμο μετά την Κίνα.

Η Δυτική Ευρώπη θα καταγράψει μία ελάττωση κατά 0,7%, έπειτα από άνοδο 3,7% το 2011, καθώς "η κρίση στην ευρωζώνη δημιουργεί αβεβαιότητες τόσο στις επιχειρήσεις, όσο και στους καταναλωτές", τονίζουν.

Οι Gartner προβλέπουν μία μέτρια ανάκαμψη σε παγκόσμιο επίπεδο για τα επόμενα χρόνια, με μία άνοδο 4,9% το 2013 και το 2014, και 4,8% το 2015.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!