tromaktiko: Η Ρωσία θα μεταφέρει 22.000 τόνους πυρηνικά απόβλητα

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Η Ρωσία θα μεταφέρει 22.000 τόνους πυρηνικά απόβλητα



Η κυβέρνηση της Ρωσίας πρόκειται να  μεταφέρει με τρένα 22.000 τόνους πυρηνικών αποβλήτων από τη μία άκρη της χώρας στην άλλη  διασχίζοντας  δεκάδες  πόλεις.
Όπως είναι φυσικό η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε σφοδρή  αντίδραση  από τη ρωσική περιβαλλοντική οργάνωση, Ecodefence.

«Η υπηρεσία ατομικής ενέργειας Rosatom σκοπεύει να μεταφέρει με 300 τρένα χρησιμοποιημένα πυρηνικά καύσιμα από έναν πυρηνικό σταθμό κοντά στην Αγία Πετρούπολη σε μία νέα αποθήκη για επικίνδυνα απόβλητα που έχει κατασκευαστεί στην πόλη Ζελεζνογκόρσκ, 4.100 χλμ. ανατολικά της Μόσχας. Αυτό σημαίνει ότι τα πυρηνικά απόβλητα θα περάσουν από 15 μεγάλες ρωσικές πόλεις και δεκάδες κωμοπόλεις, ενώ τα δρομολόγια θα ολοκληρωθούν το 2025», ανέφερε  η οργάνωση.

«Τα πυρηνικά απόβλητα, η κακή ποιότητα των σιδηροδρομικών γραμμών και η έλλειψη εξοπλισμού του προσωπικού ασφαλείας καθιστούν αυτά τα τρένα μεταφοράς πυρηνικών αποβλήτων πραγματικά "Τσερνόμπιλ" με ρόδες. Δεν πρόκειται για μία μεμονωμένη μεταφορά αποβλήτων, αλλά για ένα πρόγραμμα που θα διαρκέσει για περισσότερα από 10 χρόνια και θα περάσει από πολλές ρωσικές επαρχίες», τονίστηκε στην ίδια ανακοίνωση.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!