tromaktiko: Γιούνκερ: Στόχος ένα επιτόκιο κάτω του 3,5 %

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Γιούνκερ: Στόχος ένα επιτόκιο κάτω του 3,5 %



Έντονες πιέσεις φέρεται να δέχθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο χθεσινοβραδινό Eurogroup προκειμένου να...
ανταποκριθεί η Ελλάδα στις δεσμεύσεις της έναντι των εταίρων της και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί.

Ενδεικτικές οι δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ότι η ολοκλήρωση του PSI θα πρέπει να προηγηθεί της συμφωνίας για τη νέα δανειακή σύμβαση. Και στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε, η Αθήνα θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της. «Είναι προφανές ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι εκτός πορείας». Πρώτα θα πρέπει οι Έλληνες να σημειώσουν πρόοδο, «πριν ασχοληθούμε σοβαρά με την ολοκλήρωση του νέου πακέτου βοήθειας», είπε πολύ χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ.

Σύμφωνα πάντως με διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες, στη συνεδρίαση επικράτησε αισιοδοξία για την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες για το PSI. Στο πλαίσιο αυτό οι υπουργοί των χωρών της ευρωζώνης εντείνουν τις πιέσεις προς τους ιδιώτες πιστωτές να δεχθούν ένα χαμηλότερο επιτόκιο έτσι ώστε να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρθηκε και στο ύψος του επιτοκίου λέγοντας ότι οι υπ. Οικονομικών κάλεσαν την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές με στόχο το επιτόκιο να μην ξεπεράσει το 3,5 %. Το μέσο επιτόκιο για τα ομόλογα ως το 2020 θα πρέπει να είναι κάτω από το 3,5 %, διευκρίνισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε σχετική ερώτηση.

Από τις Βρυξέλλες μεταδίδεται επίσης ότι το Γιούρογκρουπ απορρίπτει το ενδεχόμενο αύξησης των πόρων του δεύτερου πακέτου στήριξης πέραν των 130 δις. ευρώ. Οποιαδήποτε πρόσθετη ανάγκη προκύψει για την Ελλάδα εξαιτίας των αρνητικών δεδομένων της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να καλυφθεί από πρόσθετα μέτρα και από το PSI, ήταν η επωδός.
greekfinanceforum.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!