tromaktiko: Μεγάλο οικοδόμημα του 3ου αιώνα μ.Χ. ανακαλύφθηκε στη Συρία

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Μεγάλο οικοδόμημα του 3ου αιώνα μ.Χ. ανακαλύφθηκε στη Συρία



Οι ανασκαφές που διενεργούνται από την εθνική αρχαιολογική αποστολή στην περιοχή Nibal Peak στην Λαττάκια της Συρίας έφεραν στο φως ένα ορθογώνιο... οικοδόμημα στην δυτική περιοχή του αρχαιολογικού χώρου.

Ο υπεύθυνος της αποστολής Ibrahim Younes Kheirbek δήλωσε ότι το οικοδόμημα έχει διαστάσεις 26,5 μέτρα από βορρά προς νότο και 13,5 μέτρα πλάτος. Είναι κατασκευασμένο από τεράστιες αλλά και μικρότερες, περίπλοκα λαξευμένες πέτρες ακολουθώντας τον αρχιτεκτονικό ρυθμό των Ρωμαϊκών ναών.

Η κατασκευή αποτελείται από ένα μπροστινό διάδρομο με είσοδο στην μέση που οδηγεί σε σκαλοπάτια στο κέντρο, τα οποία με την σειρά τους οδηγούν σε μια πλατφόρμα στο βόρειο τομέα. Το οικοδόμημα χρονολογείται από τον 3ο αιώνα μ.Χ.

Ανακαλύφθηκαν επίσης τα υπολείμματα της ίδιας κατασκευής και στην δυτική περιοχή του αρχαιολογικού χώρου, μήκους 19 μέτρων από βορρά προς νότο και 8,5 μέτρων πλάτους. Οι τοίχοι της κατασκευής αποτελούνται από τεράστιες πέτρες πάχους 1-1,5 μέτρου.


Οι ανασκαφές έφεραν στο φως και τα θεμέλια ενός κτιρίου που χτίστηκε με μεγάλες λαξευμένες πέτρες διαμέτρου 5-7 μέτρων. Είναι κατασκευασμένο σε χαμηλότερο επίπεδο από τα υπόλοιπα κτίρια, και το πάτωμά του είναι καλυμμένο από καμπυλόγραμμα κεραμίδια. Σε αυτό βρέθηκαν επίσης υπολείμματα στηλών, θραύσματα κεραμικής, Ρωμαϊκά νομίσματα και λίγα νομίσματα της Ισλαμικής περιόδου.

Οι ανασκαφές στην περίμετρο του αρχαιολογικού χώρου εντόπισαν τα ερείπια μια αρχαίας οικιστικής περιοχής απόστασης 1 χιλιομέτρου περίπου από τον χώρο. Εκτιμάται ότι τα ερείπια του μεγάλου οικοδομήματος αποτελούν μέρος ενός αρχαίου Ρωμαϊκού κάστρου.
erroso.blogspot.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!