tromaktiko: Σταυροδρόμι των ναρκωτικών η Τουρκία

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Σταυροδρόμι των ναρκωτικών η Τουρκία



Η Τουρκία λειτουργεί ως κεντρικός διαμετακομιστικός διάδρομος του εμπορίου ναρκωτικών από το Ιράν και το Αφγανιστάν προς τις χώρες της Ευρώπης.
Το 80% περίπου της ηρωίνης που παράγεται από αφγανική παπαρούνα διέρχεται μέσα από την Τουρκία και τα Βαλκάνια στην πορεία της προς τη Δυτική Ευρώπη. Τα ΗΕ αποκαλούν την οδό αυτή «ο βαλκανικός διάδρομος». «Ο βαλκανικός διάδρομος εξακολουθεί να είναι ο σημαντικότερος διάδρομος διακίνησης ηρωίνης προς τις ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο Χαμίντ Γκόντσε, πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Ελέγχου Ναρκωτικών.

Ο Γκότσε λέει ότι «διαφορετικές μέθοδοι και διάδρομοι χρησιμοποιούνται για τη διακίνηση ηρωίνης προς την Ευρώπη». Τρεις σημαντικοί διάδρομοι διακίνησης ναρκωτικών αφορούν την Τουρκία: ο νότιος βαλκανικός διάδρομος, ο βόρειος βαλκανικός διάδρομος και ο διάδρομος της ανατολικής Μεσογείου.

Ο Γκότσε λέει ότι το 2010 η ποσότητα της ηρωίνης που κατασχέθηκε στην Ευρώπη και διακινήθηκε κατά μήκος του βόρειου βαλκανικού διαδρόμου μέσω Τουρκίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας και Αυστρίας μειώθηκε σε σχέση με το νότιο βαλκανικό διάδρομο προς Ιταλία μέσω Ελλάδος, Αλβανίας και ΠΓΔΜ.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!