tromaktiko: Το καθεστώς Καντάφι "διέθετε μη δηλωθέντα χημικά όπλα"

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Το καθεστώς Καντάφι "διέθετε μη δηλωθέντα χημικά όπλα"



Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OAIC) επιβεβαίωσε ότι ένα απόθεμα όπλων, το οποίο ανακάλυψε... το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, αποτελείτο από χημικά όπλα τα οποία παρέμεναν αδήλωτα.

"Μια ομάδα επιθεωρητών του OAIC επέστρεψε στη Λιβύη από την 17η ως την 19η Ιανουαρίου 2012 για να επαληθεύσει [την ύπαρξη χημικών] προηγουμένως μη δηλωθέντων όπλων ", ανέφερε ο οργανισμός σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι η επίσκεψη των επιθεωρητών του έγινε κατόπιν αιτήματος των νέων λιβυκών αρχών.

"Οι επιθεωρητές εξέτασαν πυρομαχικά, ειδικά οβίδες, και διακρίβωσαν ότι επρόκειτο για χημικά πυρομαχικά τα οποία δηλώθηκαν τότε", ανέφερε η ανακοίνωση του οργανισμού.

Την 28η Νοεμβρίου το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο είχε ενημερώσει επίσημα τον OAIC ότι οι νέες αρχές στη Λιβύη εντόπισαν χημικά όπλα τα οποία δεν είχαν δηλωθεί από το προηγούμενο καθεστώς.

"Όλο το υλικό που μόλις δηλώθηκε ήταν αποθηκευμένο σε μια οπλαποθήκη στη Ραουάγα, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Λιβύης", όπου επίσης εντοπίστηκε "αέριο μουστάρδας και χημικά προϊόντα τα οποία δεν είχαν δηλωθεί από την κυβέρνηση Καντάφι", ανέφερε ο OAIC.

Το καθεστώς του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι είχε ενταχθεί στον OAIC, που εδρεύει στη Χάγη, το 2004 και όφειλε να καταστρέψει 11,5 (μετρικούς) τόννους αερίου μουστάρδας, περίπου το 45% της αρχικής ποσότητας που διέθετε, προτού ξεσπάσει η εξέγερση εναντίον του το Φεβρουάριο του 2011.

Μετά το θάνατο του Καντάφι την 20ή Οκτωβρίου το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ανακήρυξε, την 23η Οκτωβρίου, την "πλήρη απελευθέρωση" της χώρας.
nooz.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!