tromaktiko: Κατηγορείται για κερδοσκοπία ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελβετίας

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Κατηγορείται για κερδοσκοπία ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελβετίας



Ένα τεράστιο σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο της τράπεζας της Ελβετίας Φιλίπ Χίλντεμπραντ πλήττει τη χώρα και το τραπεζικό της σύστημα.Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού της Ζυρίχης «Weltwoche», ο Χίλντεμπραντ εμπλέκεται σε υπόθεση κερδοσκοπικών συναλλαγών στην αγορά συναλλάγματος.

Το περιοδικό υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή του αποδεικτικά τραπεζικών συναλλαγών που δείχνουν ότι από τον περασμένο Μάρτιο έως τον Οκτώβριο ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας κερδοσκοπούσε μετατρέποντας ελβετικά φράγκα σε δολάρια για να πουλήσει στη συνέχεια τα δολάρια σε υψηλότερη ισοτιμία.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελβετίας αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Τον περασμένο μήνα, είχαν κυκλοφορήσει φήμες περί ύποπτων συναλλαγών που είχε διενεργήσει η σύζυγος του 48χρονου κεντρικού τραπεζίτη, Κάσια, ωστόσο το «Weltwoche», εμπλέκει προσωπικώς τον ίδιο τον Φιλίπ Χίλντεμπραντ.

Αναφέρει συγκεκριμένα ότι τον περασμένο Μάρτιο ο Χίλντεμπραντ μετέτρεψε σε δολάρια ποσό 1,1 εκατ. ελβετικών φράγκων για να το μετατρέψει και πάλι στις 6 Σεπτεμβρίου σε ελβετικά φράγκα και να αποκομίσει κέρδη 75.000 φράγκων.

Μετά την θύελλα που ξέσπασε, η σύζυγος του κεντρικού τραπεζίτη της Ελβετίας, μίλησε σε ελβετο-γερμανικό κανάλι για την αμφιλεγόμενη συναλλαγή.

Η Κάσια Χίλντεμπραντ, επιβεβαίωσε ότι πέρσι το καλοκαίρι αξιοποίησε την πρωτοφανή αδυναμία του δολαρίου έναντι του ελβετικού φράγκου για να αγοράσει 500.000 δολάρια. Τα κεφάλαια για την επένδυση τα εξασφάλισε από την πώληση περιουσιακού στοιχείου, δήλωσε.

Αργότερα τα δολάρια μετατράπηκαν πάλι σε φράγκα, αλλά αυτό έγινε αφού η SNB επέβαλε όρια διαπραγμάτευσης για το ελβετικό νόμισμα, το οποίο εκτινασσόταν στα ύψη, γεγονός που εξασφάλισε μεγάλο κέρδος για την κ. Χίλντεμπραντ.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!