tromaktiko: Κατηγορίες χορτοφάγων

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Κατηγορίες χορτοφάγων



Τα διατροφικά πρότυπα των χορτοφάγων µπορεί να ποικίλουν σηµαντικά µεταξύ τους. Το γαλακτο-ωοφαγικό διατροφικό πρότυπο βασίζεται στα σιτηρά, τα λαχανικά, τα φρούτα, τα...
όσπρια, τους σπόρους, τους ξηρούς καρπούς, τα γαλακτοκοµικά προϊόντα και τα αυγά, και αποκλείουν το κρέας, τα ψάρια και τα πτηνά. Ο γαλακτοφυτοφάγος αποκλείει τα αυγά καθώς επίσης και το κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά. Το vegan ή αλλιώς το εξ' ολοκλήρου φυτοφαγικό διατροφικό µοντέλο είναι παρόµοιο µε το γαλακτοφυτοφαγικό µοντέλο, µε τον πρόσθετο αποκλεισµό όµως γαλακτοκοµικών και ζωικών προϊόντων.

Ακόµα και ανάµεσα σε αυτές τις κατηγορίες, µπορεί να υπάρξει µια ιδιαίτερη παραλλαγή, ανάλογα µε το ποια συγκεκριµένα ζωικά προϊόντα θα αποφεύγονται. Οι άνθρωποι που επιλέγουν µια µακροβιοτική διατροφή, προσδιορίζονται συχνά όπως αυτοί οι οποίοι κάνουν µια χορτοφαγική διατροφή. Η µακροβιοτική διατροφή βασίζεται κατά ένα µεγάλο µέρος στα σιτηρά, τα όσπρια και ταλαχανικά. Τα φρούτα, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι χρησιµοποιούνται σε µικρότερο βαθµό.

Μερικά άτοµα που ακολουθούν µια µακροβιοτική διατροφή µπορεί να µην είναι γνήσιοι χορτοφάγοι επειδή καταναλώνουν περιορισµένα ποσά ψαριών. Ορισµένοι αυτοπροσδιορίζονται επίσης χορτοφάγοι, οι οποίοι όµως δεν είναι ουσιαστικά χορτοφάγοι διότι τρώνε ψάρια, κοτόπουλο ή ακόµα και κρέας.

Μερικές ερευνητικές µελέτες έχουν ταυτοποιήσει αυτούς που αυτοπροσδιορίζονται χορτοφάγοι ως ηµιχορτοφάγους, ορίζοντας ως ηµιχορτοφάγο αυτόν που περιστασιακά καταναλώνει κρέας έχοντας κυρίως µια πρακτική χορτοφαγικής διατροφής ή αυτόν ο οποίος τρώει ψάρια και πουλερικά, αλλά λιγότερες από µια φορά την εβδοµάδα. Μεµονωµένη αξιολόγηση απαιτείται για να προσδιοριστεί επακριβώς η θρεπτική ποιότητα µιας χορτοφαγικής διατροφής ή κάποιου που λέει ότι είναι χορτοφάγος.

Οι συνήθεις λόγοι για την επιλογή µιας χορτοφαγικής διατροφής περιλαµβάνουν το ενδιαφέρον για την υγεία, την ανησυχία για το περιβάλλον και τους παράγοντες ευηµερίας των ζώων. Οι χορτοφάγοι αναφέρουν επίσης και οικονοµικούς λόγους, ηθικές πεποιθήσεις, θέµατα παγκόσµιας πείνας και θρησκευτικές πεποιθήσεις ως λόγους που επιλέγουν να ακολουθήσουν αυτό το πρότυπο κατανάλωσης.

http://dietplus.gr/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!