tromaktiko: Πυρ εναντίον Θιβετιανών διαδηλωτών στην Κίνα

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Πυρ εναντίον Θιβετιανών διαδηλωτών στην Κίνα



Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών σε μια περιοχή του Θιβέτ...
στην Κίνα, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Free Tibet.

Τα επεισόδια, τα σοβαρότερα που έχουν σημειωθεί μετά τις αντικινεζικές διαδηλώσεις του 2008, σημειώθηκαν το μεσημέρι (6 το πρωί ώρα Ελλάδας) σήμερα στην επαρχία Σετσουάν, στη νοτιοδυτική Κίνα.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ένας Θιβετιανός ονόματι Γιοντέν, 49 ετών, σκοτώθηκε από σφαίρα. Η οργάνωση ανέφερε ότι περίπου 30 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ο ένας από αυτούς στην κοιλιά.

«Φοβούνται να μεταφέρουν τους τραυματίες στο νοσοκομείο γιατί τρέμουν μήπως συλληφθούν», είπε η διευθύντρια του Free Tibet, Στέφανι Μπρίγκντεν. «Η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι πολλοί Θιβετιανοί προσπαθούν να συγκεντρωθούν κοντά στο μοναστήρι του Ντράγκο, στην επαρχία Γκάνζι, όπου σημειώθηκαν τα αιματηρά επεισόδια.

Η εξόριστη θιβετιανή κυβέρνηση που εδρεύει στη Νταραμσάλα της Ινδίας, επιβεβαίωσε στην ιστοσελίδα της το θάνατο του Γιοντέν καθώς και ότι πολλοί τραυματίστηκαν όταν οι αστυνομικοί άρχισαν να πυροβολούν στα τυφλά. Άλλοι μάρτυρες κάνουν λόγο για έξι νεκρούς, σύμφωνα πάντα με την ιστοσελίδα αυτή.

Η διαδήλωση οργανώθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύλληψη, νωρίτερα, Θιβετιανών που κατηγορούνται ότι μοίραζαν φυλλάδια με το σύνθημα «Το Θιβέτ πρέπει να είναι ελεύθερο». Στα φυλλάδια υποστηριζόταν ότι πολλοί Θιβετιανοί δηλώνουν έτοιμοι να αυτοπυρποληθούν.

Οι πληροφορίες αυτές πάντως δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή. Ένα μέλος της υπηρεσίας δημόσιας ασφάλειας της επαρχίας είπε ότι δεν γνωρίζει να έχει σημειωθεί κάποιο επεισόδιο. «Δεν συμβαίνει τίποτα. Δεν γνωρίζω τίποτα», είπε, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους περισσότεροι από 15 Θιβετιανοί έβαλαν τέλος στη ζωή τους ή προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν διαμαρτυρόμενοι για την περιστολή των θρησκευτικών ελευθεριών στην περιοχή του Θιβέτ.

Πολλοί επίσης αρνούνται να συμμετάσχουν στους εορτασμούς για την κινέζικη πρωτοχρονιά. Η Κίνα γιόρτασε σήμερα την έναρξη του νέου σεληνιακού έτους, της Χρονιάς του Δράκου.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!