tromaktiko: Η εβδομάδα των παθών για την Ελλάδα

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Η εβδομάδα των παθών για την Ελλάδα



Στη ζώνη της τελικής διαπραγμάτευσης μπαίνει αυτή την εβδομάδα η χώρα. Μιάς διαπραγμάτευσης που θα καθορίσει το νέο ελληνικό status.Με ανοιχτό το θέμα του PSI τα πάντα είναι ανοιχτά σε μια ισορροπία τρόμου μεταξύ... της άτακτης και της συντεταγμένης χρεοκοπίας καθώς η Τρόικα επιστρέφει με άγριες διαθέσεις, καιι με εντολή να επιβάλλει πολύ συγκεκριμένα μέτρα και να εξασφαλίσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από το ελληνικό πολιτικό σύστημα.
Σ αυτά περιλαμβάνονται:
Η λήψη μέτρων για την καλύτερη λειτουργία των εισπρακτικών μηχανισμών πάταξης της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής.
Οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών του Δημοσίου.
Η διασφάλιση ότι θα μειωθούν κατά 150.000 οι δημόσιοι υπάλληλοι μετά και το ναυάγιο της εφεδρείας.
Η μείωση των μισθών στις εισηγμένες ΔΕΚΟ και κυρίως των υψηλών αμοιβών σε αυτές τις επιχειρήσεις.

Την Τετάρτη επιστρέφει ο επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών Τσάρλς Νταλάρα για νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την ελληνική πλευρά και είναι άγνωστο ακόμα τι κομίζει ως νέα πρόταση των τραπεζών και των ιδιωτών ομολογιούχων.Το θέμα είναι ότι αν δεν προχωρήσει το PSI δεν μπορεί να προχωρήσει και η υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης ύψους 130 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Πρόβλημα υπάρχει ακόμα και στην περίπτωση που απλώς καθυστερήσει η διαπραγμάτευση και δεν συμφωνηθεί έστω το τεχνικό μέρος μέχρι τα μέσα Μαρτίου που η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει ένα όχι ευκαταφρόνητο ομόλογο που λήγει.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στη διαδικασία για το PSI αλλά και στη διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση σημειώνοντας:

«Από την επιτυχή έκβαση των δύο αυτών διαδικασιών, εξαρτάται το αν η χώρα θα λάβει το νέο δάνειο των 130 δις και το υπόλοιπο του παλαιού δανείου, το οποίο είναι περίπου 40 δις. Από την επιτυχή έκβαση των διαδικασιών αυτών, εξαρτάται το αν η Ελλάδα θα απαλλαγεί από 100 δις ή 47 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ δημόσιο χρέος».
Πάντως η ''μαύρη'' Παρασκευή φαίνεται ότι προβλημάτισε (ή μάλλον φόβισε) όχι μόνο τις χώρες που υποβαθμίστηκαν αλλά και το Βερολίνο.Έτσι ο Γερμανός υπουργός οικονομικών χθες παρά τις σκληρές υποδείξεις του φαίνεται να διαβεβαίωσε την ελληνική κυβέρνηση αλλά και τον Α.Σαμαρά με τον οποίο συναντήθηκε ότι το Βερολίνο στηρίζει το PSI και εργάζεται σ αυτή την κατεύθυνση.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!