tromaktiko: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη γρίπη

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη γρίπη



Η γρίπη είναι από τις πιο συνηθισμένες αιτίες που μπορούν να καθηλώσουν κάποιον στο κρεβάτι κατά τη χειμερινή περίοδο.
Πρώτα «θύματα» της γρίπης είναι άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό όπως οι ηλικιωμένοι. Η προσοχή πρέπει να είναι στραμμένοι προς αυτούς, καθώς και προς τα παιδιά ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση της γρίπης και σε περίπτωση που δεν μπορέσουν να την αποφύγουν, να λάβουν την κατάλληλη φροντίδα.

Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να ξέρουμε σχετικά με τη γρίπη:

Αρχικά, καλό είναι να γνωρίζουμε τα συχνότερα συμπτώματα της. Αυτά είναι τα εξής:

-Πυρετός
-Βήχας
-Πόνοι στο σώμα
-Πονοκέφαλος
-Κόπωση
-Εμετός
-Διάρροια

Η γρίπη είναι εξαιρετικά μεταδοτική και μπορεί να μεταδοθεί μέσω των σταγονιδίων της μύτης ή του σάλιου όταν βήχει ή φτερνίζεται ο ασθενής. Όπως κάθε ασθένεια έτσι και η γρίπη έχει επιπλοκές. Η πνευμονία, οι μολύνσεις στα αυτιά είναι οι πιο συχνές. Η εισαγωγή στο νοσοκομείο είναι η μόνη λύση σε τέτοιες περιπτώσεις.

Η θεραπεία της γρίπης μπορεί να είναι είτε υποστηρικτική είτε με αντιιικά φάρμακα. Η πρώτη περιλαμβάνει ξεκούραση, κατανάλωση πολλών υγρών, και αντιπυρετικά φάρμακα. Η δεύτερη, περιλαμβάνει τη χρήση φαρμάκων ενάντια στον ιό.

Η πιο συχνή ερώτηση που κάνει ο καθένας από εμάς στο γιατρό είναι πώς θα αποτρέψουμε τη μετάδοση της. Ο εμβολιασμός σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ο καλύτερος τρόπος.

Το εμβόλιο γίνεται συνήθως το φθινόπωρο. Μπορεί ωστόσο να γίνει και αργότερα όταν υπάρχουν πολλά κρούσματα γρίπης. Οι πιο χαρακτηριστικές παρενέργειες του εμβολίου είναι ο χαμηλός πυρετός και μία κόπωση που θα κρατήσει για 2-3 μέρες.
medicalnews.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!