tromaktiko: «Φωτιά» στο πετρέλαιο βάζει το εμπάργκο στο Ιράν

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

«Φωτιά» στο πετρέλαιο βάζει το εμπάργκο στο Ιράν



Στα ύψη αναμένεται να φτάσουν το επόμενο διάστημα οι τιμές των καυσίμων καθώς η χώρα μας καλύπτει σημαντικό μέρος των αναγκών της από το Ιράν.
Ο προβληματισμός για επιπτώσεις στην αγορά είναι ήδη έντονος μετά την επιβολή εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο από την Ε.Ε.

Τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει αισθητή η αύξηση της τιμής της βενζίνης, καθώς η άνοδος των διεθνών τιμών των καυσίμων, ενόψει της επιβολής του εμπάργκο, σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση του δολαρίου έναντι του ευρώ, είχαν ως αποτέλεσμα την άνοδο και των λιανικών τιμών.

Ενδεικτικά, η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται στο 1,705 ευρώ ανά λίτρο, και έχει αυξηθεί σχεδόν 8 λεπτά από τα μέσα Δεκεμβρίου. Αντίστοιχα το πετρέλαιο θέρμανσης (μέση τιμή) διαμορφώνεται στο 1,01 ευρώ από 95 - 97 λεπτά που ήταν τον Δεκέμβριο.

Το μερίδιο του Ιράν στις προμήθειες των ΕΛΠΕ φθάνει στο 20 με 22% και έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης στη χώρα.

Πηγές των ΕΛΠΕ διαβεβαίωναν πάντως ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διασφαλισθεί η τροφοδοσία των διυλιστηρίων με τις αναγκαίες ποσότητες αργού πετρελαίου. Θα αναζητηθούν, δηλαδή, αν δεν έχει αλλάξει ως τότε κάτι στις αποφάσεις της ΕΕ για το Ιράν, άλλες πηγές τροφοδοσίας για να καλύψουν το κενό.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν, για το πρώτο τρίμηνο του 2011, το πετρέλαιο του Ιράν κάλυψε το 4,1% των συνολικών εισαγωγών αργού των χωρών της ΕΕ. Όμως το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο για χώρες όπως η Ελλάδα, αλλά και η Ιταλία και η Πορτογαλία.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν παράγοντες της ελληνικής αγοράς από τις Βρυξέλες, όπου συνεδρίασαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, θα υπάρξει παρέμβαση κεντρικά από την Ένωση προκειμένου να διασφαλισθεί η τροφοδοσία με αργό όλων των χωρών - μελών.

Το θέμα του εμπάργκο αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου την άνοιξη για να εξεταστούν οι πιθανές επιπτώσεις στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες που καλύπτουν μεγάλο ποσοστό των αναγκών τους σε αργό από το Ιράν.



     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!