tromaktiko: «Δεν υπάρχουν αποδείξεις για τα πυρηνικά του Ιράν»

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

«Δεν υπάρχουν αποδείξεις για τα πυρηνικά του Ιράν»



Οι χώρες της Δύσης, που ισχυρίζονται ότι το Ιράν προσπαθεί να δημιουργήσει πυρηνικό όπλο, δεν έχουν τις δέουσες αποδείξεις...
σύμφωνα με δηλώσεις του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πάτρουσεφ στο πρακτορείο Ιντερφάξ.

«Ακούμε ήδη πολλά χρόνια συνεχώς συζητήσεις ότι οι Ιρανοί θα κατασκευάσουν την ατομική βόμβα σχεδόν την επόμενη εβδομάδα, όμως η ύπαρξη στρατιωτικής διάστασης στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης έως και τώρα δεν έχει από κανέναν αποδειχθεί, ούτε το γεγονός αυτό εμπόδισε τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα να δηλώσει με βεβαιότητα ότι το χτύπημα στο Ιράν θα υπάρξει σε κάθε περίπτωση», δήλωσε ο κ. Πάτρουσεφ.
«Δεν μπορούν συγκεκριμένα να μας εξηγήσουν πού βασίζεται αυτή η βεβαιότητα, αν και την ίδια στιγμή όλοι ομοθύμως μας διαβεβαιώνουν ότι τα στοιχεία του αμερικανικού συστήματος της αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη, που αναπτύσσονται κατά μήκος των ρωσικών συνόρων πρέπει να προστατεύσουν ακριβώς από μια πυρηνική επίθεση από ιρανικής πλευράς», παρατήρησε ο Ρώσος αξιωματούχος, ο οποίος εκτίμησε ότι «υπάρχει πιθανότητα στρατιωτικής κλιμάκωσης της σύγκρουσης, προς την οποία ωθεί τους Αμερικανούς το Ισραήλ».

Κατά τον κ. Πάτρουσεφ, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία και άλλες χώρες προσπαθούν να επιλύσουν το ιρανικό πρόβλημα μέσω διαπραγματεύσεων και ειρηνικά, όμως η ένταση δεν μειώνεται και τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών είναι μηδαμινά, ενώ την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ «επιδιώκουν να μετατρέψουν την Τεχεράνη από εχθρό σε συνεργάσιμο εταίρο και γι' αυτό να αντικαταστήσουν με κάθε μέσο το εκεί καθεστώς, χρησιμοποιώντας τον οικονομικό αποκλεισμό και τη μαζική βοήθεια στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες θα μπορούσαν να οργανώσουν μια «έγχρωμη επανάσταση"».
Ο Ρώσος αξιωματούχος υποστήριξε ότι «μέλη του ΝΑΤΟ και ορισμένες αραβικές χώρες του Περσικού, δρώντας κατά το «στρωμένο λιβυκό σενάριο» σκοπεύουν να μετατρέψουν την τωρινή έμμεση επέμβαση στις συριακές υποθέσεις σε απευθείας στρατιωτική επέμβαση», με σκοπό να τιμωρήσουν τη Δαμασκό, γιατί δεν διακόπτει τη συνεργασία της με την Τεχεράνη.

«Δεν αποκλείεται ότι Ουάσιγκτον και Άγκυρα ήδη τώρα σχεδιάζουν διάφορες εκδοχές «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» όπου θα μπορούσαν να σχηματιστούν και να συγκεντρώνονται οι ένοπλες δυνάμεις των Σύρων εξεγερθέντων», πρόσθεσε ο Ν. Πάτρουσεφ, εκτιμώντας ότι εάν η ΕΕ επιβάλει εμπάργκο στις αγορές ιρανικού πετρελαίου «θα πληγούν πρώτα απ' όλους οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι και όχι οι ΗΠΑ, όπου επαρκεί το δικό τους πετρέλαιο».
«Σε συνθήκες όξυνσης των προβλημάτων χρέους στην ευρωζώνη, παρόμοια προβλήματα θα προκαλέσουν μόνο επιδείνωση της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης», είπε ο Ν. Πάτρουσεφ, ο οποίος στο παρελθόν ήταν επικεφαλής της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, που ενισχύθηκε αισθητά κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον σημερινό πρωθυπουργό και θεωρούμενο βέβαιο μελλοντικό πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Για την επανεκλογή του Β.Πούτιν δεν φάνηκε να έχει καμία αμφιβολία ούτε ο Ν. Πάτρουσεφ, ο οποίος μάλιστα πρόσθεσε ότι «πολλές πιθανότητες» να διατηρήσει την εξουσία του έχει και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, χαρακτηρίζοντας «ένα από τα θετικά συνθήματά του» και εκείνο για την εδραίωση της συνεργασίας με τη Ρωσία. Κατά τον Ν.Πάτρουσεφ με την επιστροφή του Β. Πούτιν στην προεδρία της Ρωσίας και τη διατήρηση της εξουσίας από τον Μπ. Ομπάμα, «οι αμερικανο-ρωσικές σχέσεις, αλλά και η κατάσταση στον κόσμο συνολικά, μπορούν να αποκτήσουν τάση σταθεροποίησης».

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!