tromaktiko: Κύμα νέων Ελλήνων μεταναστών στη Νέα Υόρκη

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Κύμα νέων Ελλήνων μεταναστών στη Νέα Υόρκη



Με την οικονομία στην Ελλάδα να παραπαίει και το ποσοστό της ανεργίας περίπου στο 18% όλο και περισσότεροι Έλληνες προσπαθούν... να βρουν την τύχη τους στις Ηνωμένες Πολιτείες και ιδιαίτερα στην Αστόρια η οποία είναι γεμάτη ελληνικά καταστήματα, εστιατόρια και τουριστικά γραφεία όπως αναφέρει ρεπορτάζ του δημόσιου ραδιοφωνικού σταθμού της Νέας Υόρκης στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Η Μαρία, μια σερβιτόρα σε ένα μοντέρνο καφέ της Αστόρια πήγε στην Νέα Υόρκη φεύγοντας από την Αθήνα πριν από ενάμισι περίπου χρόνο όταν τα οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα άρχισαν να μεγαλώνουν. Αν και η οικονομία των ΗΠΑ έχει επίσης να αντιμετωπίσει μια ανεργία της τάξης του 9% η Μαρία δήλωσε ότι οι προοπτικές στις ΗΠΑ φαίνεται να είναι καλύτερες από ό, τι στην Ελλάδα. «Θέλω να μείνω εδώ και ίσως να φέρω την οικογένειά μου από την Ελλάδα τους γονείς μου και τον αδελφό μου» πρόσθεσε.

Ο Antonio Meloni, διευθυντής σε μια μη κερδοσκοπική υπηρεσία μετανάστευσης έχει παρατηρήσει μια αύξηση των ελληνικών πελατών τους τελευταίους δύο μήνες. Οι ερωτήσεις που συνήθως του κάνουν οι Έλληνες είναι «Πώς μπορείτε να μείνω στη Νέα Υόρκη; Μπορώ να πάω στο σχολείο; Μπορώ να παντρευτώ; Μπορώ να βρω μια θέση εργασίας;»

Το ρεπορτάζ του ραδιοφώνου αναφέρει ότι το ελληνικό-αμερικανικό σχολείο της Αστόρια προσπαθεί να φιλοξενήσει μια μικρή αλλά συνεχώς αυξανόμενη ομάδα μαθητών που έχουν πρόσφατα μετακομίσει από την Ελλάδα. «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κάποιες ειδικές τάξεις σε αυτούς τους μαθητές, επειδή πολλοί από αυτούς έρχονται εδώ χωρίς κανένα υπόβαθρο στην αγγλική γλώσσα», δήλωσε ο Ελένη Χαρτοφίλη, υπεύθυνη του γυμνασίου σε σχολείο του Αγίου Δημητρίου, όπου οι μαθητές μπορούν να μάθουν, επίσης, την ελληνική ιστορία και τον ελληνική Ορθόδοξη πίστη. «Βρίσκουν μια ευκολότερη μετάβαση από την Ελλάδα προς εδώ λόγω της κουλτούρας μας και της θρησκείας μας.» πρόσθεσε

Ο ακριβής αριθμός των Έλληνών που έχουν έρθει στις ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες δεν είναι γνωστός αλλά τα δεδομένα δείχνουν συνεχόμενη αύξηση τον τελευταίο καιρό.Εν τω μεταξύ, η ελληνική κοινότητα στη Νέα Υόρκη αναρωτιέται τι μπορεί να κάνει για να βοηθήσει τη χώρα μας. Μια σκέψη είναι η προώθηση του τουρισμού και οι τοπικοί ταξιδιωτικοί πράκτορες εργάζονται πάνω σε αυτό. «Αν κάποιος έρχεται στο γραφείο μου και θέλει να πάει στη Γαλλία ας πούμε, προσπαθώ να τους πείσω να πάνε στην Ελλάδα. Και ο καθένας θέλει να πάει στην Ελλάδα », δήλωσε ο Τάκης Βάσος, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης ενός ταξιδιωτικού γραφείου στην Αστόρια από το 1966.
dete.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!