tromaktiko: Πόσο επικίνδυνη για σεισμούς είναι η Αδριατική;

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Πόσο επικίνδυνη για σεισμούς είναι η Αδριατική;



Επιστήμονες από τη Γερμανία, την Αλβανία, την Κροατία, την Ιταλία και το Μαυροβούνιο μόλις άρχισαν τις πρώτες σε βάθος σεισμικές έρευνες...
για να εξετάσουν τη λιθόσφαιρα κάτω από τη νότια Αδριατική θάλασσα, δηλαδή στα βόρεια του Ιονίου Πελάγους. Στόχος τους είναι να αξιολογήσουν καλύτερα τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η περιοχή από σεισμούς.

Η έρευνα, που ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου, περιλαμβάνει την αποστολή του γερμανικού πλοίου «RV Meteor» στελεχωμένου με γεωφυσικούς του GEOMAR-Κέντρου Ωκεάνιων Ερευνών Χέλμχολτς του Κιέλου, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ένας από τους πιο ισχυρούς σεισμούς που έχουν ποτέ γίνει στην Ευρώπη, της κλίμακας των 7,1 Ρίχτερ, σημειώθηκε το 1979 στα ανοιχτά των ακτών του Μαυροβουνίου. Η Αδριατική θεωρείται γενικά πολύ σεισμογόνος περιοχή, καθώς αρκετές τεκτονικές πλάκες συγκρούονται σ' αυτήν.

Παρ' όλα αυτά, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε ομοφωνία όσον αφορά την ακριβή γεωμετρία των λιθοσφαιρικών πλακών κάτω από το βυθό της. Ακόμη και ο ακριβής αριθμός τους βρίσκεται από αμφισβήτηση. Τα έως τώρα στοιχεία υποδηλώνουν την ύπαρξη δύο πλακών, όμως το συμπέρασμα αυτό δεν είναι οριστικό.

«Ακόμη και σήμερα δεν έχουμε ακριβή αντίληψη για την έκταση των λιθοσφαιρικών πλακών στη Νότια Ευρώπη, μολονότι αυτή η γνώση αποτελεί κρίσιμο προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση του κινδύνου από φυσικές καταστροφές, όπως οι σεισμοί και τα τσουνάμι», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας και πρόσθεσε ότι «αν και η Αδριατική βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης, γνωρίζουμε πολύ λίγα για την τεκτονική δομή της».

Έτσι, για πρώτη φορά, επιστήμονες από τις χώρες που βρέχονται από την Αδριατική, σε συνεργασία με γερμανούς συναδέλφους τους, συνεργάζονται από ξηράς και θαλάσσης για να πραγματοποιήσουν μια από τις μεγαλύτερες διακρατικές σεισμικές έρευνες που έχουν ποτέ πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη. Στην Ιταλία επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας σε συνεργασία με ερευνητές από το Γερμανικό Κέντρο Γεωεπιστημονικών Ερευνών (GFZ), έχουν αναλάβει τις χερσαίες μετρήσεις και στις δύο πλευρές της Αδριατικής, τόσο στην ιταλική ενδοχώρα, όσο και στη Βαλκανική.

Το σκάφος «Meteor», επίσης, θα εστιάσει τις έρευνές του στην υποθαλάσσια περιοχή του μεγάλου σεισμού του 1979 για να ρίξει περισσότερο φως στις αιτίες και τις συνέπειές του.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!