tromaktiko: Νέοι φόβοι για εμφύλιο στη Συρία

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Νέοι φόβοι για εμφύλιο στη Συρία



Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου αναφέρει σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν σήμερα ότι ανησυχεί για την προοπτική ενός...
εμφυλίου πολέμου στη Συρία με συνέπειες για τους γείτονές της.

«Ναι, φοβάμαι έναν εμφύλιο πόλεμο και τα γεγονότα που βλέπουμε και για τα οποία ακούμε τώρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εμφύλιο πόλεμο», δήλωσε ο Ναμπίλ Ελαράμπι, ο οργανισμός του οποίου έχει αυτή τη στιγμή παρατηρητές στη Συρία οι οποίοι ελέγχουν κατά πόσον η κυβέρνηση της χώρας συμμορφώνεται προς τη συμφωνία να τερματίσει την καταστολή διαδηλωτών.

«Τα όποια προβλήματα στη Συρία θα έχουν συνέπειες για τα γειτονικά κράτη», δήλωσε ο Ελαράμπι σε συνέντευξή του προς το αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Χαγιάτ.

Η αποστολή παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου πασχίζει να διασώσει την αξιοπιστία της καθώς μέλη της έχουν αρχίσει να αποχωρούν, η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει την αποστολή αποτυχημένη και οι φόνοι των αντικυβερνητικών διαδηλωτών συνεχίζονται.

Ο Ελαράμπι χαρακτήρισε «ανησυχητικές» τις πληροφορίες από τον επικεφαλής της αποστολής, αν και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ρυθμός των φόνων έχει μειωθεί με την παρουσία των παρατηρητών».

Η αποστολή θα παρουσιάσει τα ευρήματά της στους υπουργούς Εξωτερικών του Συνδέσμου στις 19 και 20 Ιανουαρίου. Δεν είναι σαφές τι περισσότερο μπορεί να κάνει ο Σύνδεσμος αν, όπως αναμένεται, διαπιστωθεί πως η Συρία δεν τήρησε ή δεν τήρησε πλήρως τις υποσχέσεις της.

«Η απόφαση θα ληφθεί από το υπουργικό συμβούλιο του Συνδέσμου. Θα αποφασίσουν αν υπάρχει όφελος να συνεχίσουμε ή όχι», δήλωσε ο Ελαράμπι.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!