tromaktiko: Νεοκαπιταλισμός. Καταντά ανωμαλία...

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Νεοκαπιταλισμός. Καταντά ανωμαλία...



από τον Νίκο Πετρόπουλο
Ότι γνωρίζατε μέχρι τώρα περί επενδύσεων, κεφαλαίου, κέρδους, υπεραξίας, ξεχάστε τα. Ήρθε ο καιρός να δείτε το πράγμα λίγο διαφορετικά.
Ο καπιταλισμός είναι το οικονομικό σύστημα όπου η ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής κατέχονται από ιδιώτες, με κίνητρο το κέρδος, που παράγεται από την εκμετάλευση της εργατικής δύναμης. Απαιτεί λοιπόν σταθερή ή σχετική δημιουργία υπεραξίας από τον εργαζόμενο, την οποία και καρπούται ο κεφαλαιούχος.

Μπορούμε να προσάψουμε πολλά στο σύστημα, αλλά θα πρέπει να του αναγνωρίσουμε την χαμαιλεοντική του δυνατότητα να προβλέπει, να προσαρμόζεται και να επιβιώνει (μέχρι στιγμής).

Υπάρχει πλέον δυνατότητα επένδυσης στον κίνδυνο. Προσοχή, όχι σε προίόν ή υπηρεσία, αλλά καθαρά στον κίνδυνο. Η διαφορά είναι ποιοτική. Δεν μιλάμε για CDS, τα οποία είναι ασφάλιστρα. Μιλάμε για επιθυμία το ασφάλιστρο να είναι μεγαλύτερο από το ασφαλιζόμενο καφάλαιο. Και αυτό είναι ανωμαλία.

Ήδη, από το Δεκέμβριο έγραφα για τις δεισλειτουργίες του συστήματος. Διαπιστώνω, ότι πολλά hedge funds, αγοράζουν Ελληνικά ομόλογα, ποντάροντας στο ότι αυτά διαπραγματεύονται μεσοσταθμικά με 35%, και σε περίπτωση κουρέματος 50% θα εισπράξουν τη διαφορά. Προσοχή, αυτό το 15% θα το εισπράξουν σε 2 μήνες, δηλαδή ετήσια απόδοση 85%. Σε περίπτωση βέβαια μη κουρέματος η ετήσια απόδοση θα είναι 350%.Εκ' των πρωταγωνιστών, ποιό άλλο;

Vega Asset Management

Μία ιδέα θα ήταν, η Ελληνική κυβέρνηση να μήν προχωρήσει σε κούρεμα (οι οριζόντιες λύσεις ποτέ δεν απέδωσαν), αλλά σε άρνηση πληρωμής των δευτερογενώς αγορασθέντων ομολόγων, του τελευταίου έτους. Έτσι δεν τιμωρείται κανείς πραγματικός επενδυτής, αλλά οι gamers. Έπαιξαν και έχασαν.
http://malia-2012.blogspot.com/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!