tromaktiko: Συμβουλές για ένα άνετο ταξίδι που δεν θα ξεχάσετε ποτέ...

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Συμβουλές για ένα άνετο ταξίδι που δεν θα ξεχάσετε ποτέ...



Εδώ είμαι για ακόμη μία φορά φίλοι και φίλες μου και όπως είχα υποσχεθεί τελευταία μέρα του χρόνου έγραψα ένα άρθρο για τα ταξίδια και το πώς μπορούμε να τα κάνουμε πιο άνετα και να έχουμε όμορφες στιγμές μέσα σε αυτά...
Και το μυστικό είναι ένα.. Μάλλον δύο! Θετική σκέψη και αισιοδοξία αγαπητέ αναγνώστη.. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβει κάποιος αυτό, τόσο πιο ευχάριστα θα περάσει το νέο έτος! Κι ας βομβαρδιζόμαστε καθημερινά με δηλώσεις του τύπου «θα είναι η πιο δύσκολη χρονιά που έχει
περάσει» ή «το 2012 θα φέρει μόνο δυστυχία» ή «το καινούριο έτος θα έχει μόνο αλλαγές» κλπ. Οι μόνες αλλαγές που θα γίνουν είναι αν προσπαθήσουμε όλοι μαζί και φυσικά αυτές οι αλλαγές δεν μπορούν να είναι παρά μόνο προς το καλύτερο..

Σήμερα όμως είπαμε θα μιλήσουμε για ταξίδια, γι αυτό μπαίνω κατευθείαν στον θέμα. Ταξίδι λοιπόν αγαπητέ αναγνώστη! Ο άνθρωπος από αρχαιοτάτων χρόνων ταξίδευε.. Η πρόκληση για να ανακαλύψει καινούρια μέρη δεν σταμάτησε ποτέ και ούτε πρόκειται.. Από τον Μ. Αλέξανδρο και τα βάθη της Ινδίας, στον Χριστόφορο Κολόμβο και την Αμερική και αργότερα στον Yuri Gagarin και Neil Armstrong οι οποίοι έγιναν αντίστοιχα ο πρώτος άνθρωπος που μπήκε σε τροχιά γύρω από την Γη και ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στο Φεγγάρι με εκείνη την αλησμόνητη φράση «Ένα μικρό βήμα για μένα, ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα». Αν και φυσικά για τον δεύτερο ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί 100% ότι πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι. Είτε έτσι είτε αλλιώς, φίλοι μου, ο άνθρωπος ταξίδευε από την αρχή της ύπαρξης του έχοντας για οδηγό το ένστικτο και για συνοδοιπόρο τα όνειρα του..

Θα δώσω λοιπόν κάποιες συμβουλές για να έχει κάποιος ένα άνετο ταξίδι και να ζήσει μόνο όμορφες στιγμές κατά την διάρκεια του. Θυμάμαι τον εαυτό μου όταν ταξίδεψα για πρώτη φορά στο εξωτερικό. Ο προορισμός ήταν το «διαστημικό» Μόντε Κάρλο στο κρατίδιο του Μονακό με μία στάση πρώτα στο πανέμορφο Μιλάνο. Βλέπετε έχω μια μεγάλη συμπάθεια στην γειτονική χώρα που ονομάζεται Ιταλία και ψάχνω ευκαιρίες για να την επισκέπτομαι ξανά και ξανά (Alla prima volta in Italia sei turista, alla secondasei Italiano..)! Ομολογώ ότι είχα αρχίσει να σκέφτομαι τι να πάρω μαζί μου και να οργανώνω το ταξίδι 2 μήνες πριν! Ήταν το μόνο που σκεφτόμουν.. Βλέπετε ο ενθουσιασμός είχε φτάσει στα ύψη! Έμπαινα σε διάφορα sites με λίστες για ταξιδιώτες, είχα αγοράσει διάφορους οδηγούς για τις πόλεις που επρόκειτο να επισκεφτώ και γενικά είχα μπει σε μία κατάσταση frequentflyer! Δεν κατακρίνω τον εαυτό μου γιατί ήταν η 1η φορά.. Τελικά κατέληξα να είμαι στο αεροδρόμιο με δύο βαλίτσες και μία μικρή για χειραποσκευή που μπορούσα να πάρω μαζί μου στην καμπίνα του αεροπλάνου (είναι πλέον απαραίτητη σήμερα)! Φυσικά στο ταξίδι δεν χρησιμοποίησα ούτε τα μισά από όσα πήρα! Αλλά ήταν μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσω ποτέ στην ζωή μου! Όπως είναι και το κάθε ταξίδι που πάω.. Μόνο που τώρα δεν μου βγαίνει η μέση από το κουβάλημα..!

Συμβουλή 1η: Πριν αποφασίσετε το που θα πάτε, αναλογιστείτε την εποχή που θα ταξιδέψετε. Δεν είναι όλα τα μέρη για όλες τις εποχές! Χαρακτηριστικά, δεν μπορείς να ταξιδέψεις στην Αγγλία και Σκωτία τον χειμώνα όπως δεν μπορείς να ταξιδέψεις στα νότια της Ιταλίας τον Αύγουστο! Η θερμοκρασία εκεί αγγίζει τους 40 βαθμούς και στους δρόμους δεν κυκλοφορεί ψυχή από την κουφόβραση! Σας μιλάω από προσωπική μου εμπειρία στην Σικελία! Έκανα το λάθος και πήγα αρχές Αυγούστου! Όλοι ήταν κλειδωμένοι στα σπίτια σου με τα παράθυρα κλειστά και τα κλιματιστικά να δουλεύουν επί 24ώρου βάσεως! Έτσι λοιπόν κανονίστε να πάρετε άδεια από την δουλειά σας, δείτε ποια εποχή σας βολεύει και μετά αποφασίστε για προορισμό!

Συμβουλή 2η: Διαλέξτε προσεκτικά τους συνοδούς σας! Προσέξτε ποιοι θα είναι και πόσοι! Όπως και η εποχή έτσι και οι συνοδοί δεν είναι όλοι για όλους τους προορισμούς! Έχουν καταστραφεί πολλά ταξίδια λόγω ασυμφωνίας της παρέας. Έτσι σκεφτείτε λεπτομερώς ποιους θα πάρετε μαζί σας και το πώς είναι αυτοί σε χαρακτήρα ταξιδιώτη. Μπορούν να ακολουθήσουν παντού; Τους επιτρέπει η οικονομική τους κατάσταση; Τους επιτρέπει η φυσική τους κατάσταση; Διασκεδάζουν έως αργά; Ταιριάζουν τα γούστα σας σε φαγητό και σε εξορμήσεις; Αυτές είναι μερικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε πριν διαλέξετε παρτενέρ στο ταξίδι σας. Πιστεύω ότι το ιδανικό ταξίδι είναι 2-3 άτομα συνολικά και πάνω από όλα να υπάρχει αρκετή δόση χιούμορ και καλής διάθεσης!

Συμβουλή 3η : Ο προορισμός. Δεν υπάρχει καλός και κακός προορισμός. Το κάθε μέρος έχει τα θετικά του και τα αρνητικά του. Γνώμη μου είναι ένα μέρος να εξερευνάται πλήρως. Σε κάθε ταξίδι μου, συνηθίζω να επισκέπτομαι ακόμα και το πιο μικρό σοκάκι! Πότε δεν ξέρεις τι μπορεί να σε περιμένει εκεί.. Έτσι λοιπόν κάντε ένα καλό πλάνο από το σπίτι, φτιάξτε μία λίστα με τα μέρη που θα επισκεφθείτε στο ταξίδι σας και ξεχυθείτε στους δρόμους! Η οργάνωση είναι το παν για να κυλήσει ένα ταξίδι ομαλά και ωραία! «Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», λέει μια λαϊκή παροιμία..

Συμβουλή 4η : Το μέσο μεταφοράς. Το μέσο μεταφοράς το διαλέγει κάποιος έχοντας υπ’ όψιν του τους προορισμούς που θέλει να επισκεφτεί. Φυσικά, το γρηγορότερο και το ασφαλέστερο μέσο είναι το αεροπλάνο και πλέον εφόσον κλείσεις τα εισιτήρια πιο νωρίς μπορείς να τα βρεις ακόμα και σε μισή τιμή! Από την άλλη όμως εφόσον θέλει να επισκεφτεί κάποιος γειτονικές τοποθεσίες η καλύτερη λύση είναι το αυτοκίνητο ή το τρένο (ανάλογα με το δίκτυο της χώρας). Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να γυρίσει όλη την Ιταλία με τρένο χάρης το μεγάλο σιδηροδρομικό δίκτυο που έχουν! Σε ένα πρόσφατο ταξίδι μου, χρησιμοποίησα αυτοκίνητο και επισκέφτηκα Σάλτσμπουργκ - Μόναχο – Πράγα – Βουδαπέστη – Βιέννη. Αυτό το ταξίδι γινόταν μόνο με αμάξι! Εκτός από τα υπέροχα τοπία που συναντούσε κανείς καθοδόν το αεροπλάνο ήταν ασύμφορο λόγω χρόνου! Οπότε κάποιος μπορεί να διαλέξει το μέσο μεταφοράς του ανάλογα με τους προορισμούς που θέλει να επισκεφτεί!

Συμβουλή 5η : Τι να πάρω μαζί μου; Τα πράγματα που πρέπει να πάρει κάποιος μαζί του είναι συγκεκριμένα. Στο τέλος του άρθρου μπορεί κάποιος να κατεβάσει μία λίστα με κάποια ενδεικτικά πράγματα που θα έχει μαζί του. Το πιο σημαντικό όμως είναι να έχουμε μαζί μας μια φωτοτυπία από την ταυτότητα μας, το δίπλωμα μας και το διαβατήριο. Επιπλέον, μπορούμε να ανεβάσουμε και ένα αντίγραφο στον προσωπικό λογαριασμό του email μας (πάντα συμπιεσμένο με κωδικό πρόσβασης) έτσι ούτος ώστε αν γίνει οτιδήποτε να μην καταλήξει το ταξίδι μας σε επεισοδιακή επιστροφή. Σε μία ξένη χωρά να έχετε πάντα πάνω σας κάτι από τα παραπάνω για να μπορείτε να αποδείξετε ποιος/ α είστε! Επιπλέον, σημαντικό είναι όταν κυκλοφορείτε στους δρόμους μίας ξένης χώρας να έχετε σε διαφορετική τοποθεσία τα χρήματα σας χωρισμένα, αλλού τα ατομικά σας έγγραφα και αλλού σημαντικά κλειδιά (ξενοδοχείου, αυτοκινήτου κλπ). Έτσι αν κάποιος επίδοξος κλέφτης θελήσει να σας «επισκεφτεί», να μην τα χάσετε όλα μονομιάς! Πάνω από όλα όμως χρειάζεται παραπάνω προσοχή και συνεχής έλεγχος των προσωπικών σας ειδών!

Συμβουλή 6η : Που να μείνω; Συνηθίστε να κλείνετε ξενοδοχεία που είναι κοντά στο κέντρο ή να έχουν δίπλα τους μία στάση μετρό ή αστικού λεωφορείου για να μην χρειάζεται να παίρνετε ταξί ή να περπατάτε πολύ ώρα για να φτάσετε στο δωμάτιο σας. Θυμηθείτε ότι όλα τα ξενοδοχεία βγάζουν αρκετές προσφορές τον χρόνο. Έτσι ψάξτε το καλά στα sites που αφορούν αυτά και φερθείτε έξυπνα! Έτσι και αλλιώς το δωμάτιο του ξενοδοχείου είναι για έναν βραδινό ύπνο! Είναι μεγάλο λάθος να είσαι κάπου ταξίδι και να κάθεσαι στο ξενοδοχείο. Προσωπικά αποχωρώ από το ξενοδοχείο στις 7.00 το πρωί αφού πάρω ένα καλό πρωινό και επιστρέφω αργά το βράδυ.. Έτσι απολαμβάνω όλη την πόλη και έχω περισσότερο χρόνο για να ανακαλύψω καινούρια μέρη! Μην ξεχνάτε ότι δεν πήγατε ταξίδι για να ξεκουραστείτε, αλλά για να «κουραστείτε».

Συμβουλή 7η : Δοκιμάστε παραδοσιακές νοστιμιές και επισκεφθείτε παραδοσιακές τοποθεσίες! Κάθε φορά που επισκέπτομαι μια χώρα, δοκιμάζω πάντα το παραδοσιακό της πιάτο και θα επισκεφτώ πάντα ένα μέρος στα περίχωρα της! Σε αυτά βλέπετε έχει αποτυπωθεί η ιστορία της και η ουσία του bon viveur της! Έτσι μην αποφεύγετε να δοκιμάσετε καινούριες γεύσεις και μην μένετε στα ίδια και τα ίδια! Θυμάμαι χαρακτηριστικά τοcavallo (κρέας αλόγου) στην Βερόνα της Ιταλίας, το gulas στην Πράγα, τις τάρτες στο Παρίσι και πάρα μα πάρα πολλά άλλα..

Συμβουλή 8η: Κατά την διάρκεια της πτήσης. Πολλοί είναι αρνητικοί με το ενδεχόμενο να ταξιδέψουν με αεροπλάνο. Ακολουθείστε αυτά τα μικρά πράγματα και θα έχετε μία πανέμορφη και ομαλή πτήση.
· Αποφεύγετε να ταξιδεύετε κουρασμένοι ή υπό την επήρεια αλκοόλ.
· Να μασάτε μία τσίχλα πάντα κατά την διάρκεια του ταξιδίου και ιδιαίτερα κατά την στιγμή της απογείωσης και της προσγείωσης.
· Μην τρώτε πολύ κατά την διάρκεια της πτήσης και αποφύγετε τους πολλούς καφέδες ή τσάι γιατί είναι διουρητικά.

Όταν το σώμα κάθεται σε ένα κάθισμα για πολλές ώρες συμβαίνουν τα εξής:

- Πιέζονται οι αρτηρίες των ποδιών και το αίμα φτάνει δυσκολότερα στην καρδιά. Επίσης, τα σωματικά υγρά συσσωρεύονται στα κάτω άκρα, με αποτέλεσμα να πρήζονται τα πόδια.
- Η παρατεταμένη ακινησία των μυώνων μπορεί να δημιουργήσει πόνους στη μέση ή αίσθημα κούρασης κατά τη διάρκεια ή ακόμα και μετά την πτήση.
- Έτσι, για ν' αποφύγουμε τα παραπάνω, καλό θα είναι να περπατάμε, όταν βέβαια αυτό είναι εφικτό, στον διάδρομο για ένα-δύο λεπτά.
· Συνήθως στην καμπίνα του αεροσκάφους η υγρασία βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό είναι δυνατόν να προκαλέσει αίσθημα ξηρότητας στη μύτη, το λαιμό και τα μάτια. Γι' αυτό :
- Κατά τη διάρκεια της πτήσης πρέπει να πίνουμε νερό και άφθονους χυμούς.
- Να αποφεύγουμε να φοράμε φακούς επαφής.
· Για να αποφύγουμε την ζάλη που δημιουργείται από τους κραδασμούς του αεροπλάνου πρέπει να κάνουμε τα εξής :
- Εάν η θέση μας είναι στο παράθυρο και η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, να κοιτάζουμε έξω τον ορίζοντα, τη θάλασσα ή το έδαφος.
- Να μην βαραίνουμε το στομάχι μας με τροφές.
- Να χρησιμοποιούμε κάποιο φάρμακο για την περίπτωση, που θα μας συστήσει ο γιατρός μας, για παράδειγμα δραμαμίνη.
Αυτές λοιπόν ήταν φίλοι μου οι συμβουλές για να έχουμε ένα όμορφο και άνετο ταξίδι! Τα 2 πιο σημαντικά συστατικά όμως για να κάνουμε το ταξίδι μας αξέχαστο είναι το χιούμορ και η καλή διάθεση! Με αυτά στις βαλίτσες μας το ταξίδι πρέπει να θεωρείται από την αρχή ως πετυχημένο. Παρακάτω έχω επισυνάψει μία λίστα με ενδεικτικά πράγματα που πρέπει να έχει κάποιος μαζί του σε ένα ταξίδι ανάλογα με το φύλο του!

Ρύση Dr Lem : “ Για να θεωρηθεί ένα ταξίδι πετυχημένο χρειάζονται 2 απλά συστατικά.. Χιούμορ και καλή διάθεση!”

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!