tromaktiko: Ο γαλαξίας μας έχει κάτι από... σαμπάνια

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Ο γαλαξίας μας έχει κάτι από... σαμπάνια



Με ένα μπουκάλι... κοσμικής σαμπάνιας παρομοιάζουν οι αστρονόμοι το γαλαξία μας. Όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες της αστρονομίας, με τη βοήθεια ερασιτεχνών εθελοντών... που ασχολούνται με το ουράνιο στερέωμα, ο γαλαξίας μας περιλαμβάνει χιλιάδες “φυσαλίδες” νεαρών άστρων που περιβάλλονται από μάζες αέριων υλικών τις οποίες εκτοξεύουν προς το διάστημα.
Μέχρι σήμερα είχαν καταγραφεί επίσημα περίπου 270 τέτοιες φυσαλίδες. Όμως, νέα έρευνα 35.000 ερασιτεχνών αστρονόμων, που συμμετείχαν εθελοντικά, από τους προσωπικούς τους υπολογιστές στο πρόγραμμα Milky Way Project μέτρησαν περισσότερες από 5.000 τέτοιες φυσαλίδες άστρων- μωρών.
Μάλιστα, τα άστρα αυτά βαφτίστηκαν και ο κατάλογός τους δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρίας της Βρετανίας.
Ένας από τους μεγαλύτερους γρίφους που φυλάει καλά κρυμμένον το σκοτεινό στερέωμα του σύμπαντος είναι ο μηχανισμός μέσω των οποίων τα άστρα γεννώνται από στροβιλιζόμενα νέφη αερίων. Οι αστρονόμοι αποκαλούν αυτά τα νέφη- κουκούλια “βρεφοκομεία άστρων”. Μια ένδειξη για την ύπαρξη αυτών των ''βρεφοκομείων'' είναι η ''φυσαλίδα'' που δημιουργείται στα γύρω αέρια.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!