tromaktiko: Το τροχοφόρο ρομπότ Curiosity της NASA συνεχίζει επιτυχώς το ταξίδι του

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Το τροχοφόρο ρομπότ Curiosity της NASA συνεχίζει επιτυχώς το ταξίδι του



Το πυροκίνητο όχημα της NASA, με την ονομασία Curiosity (Περιέργεια), το οποίο εκτοξεύτηκε με πλήρη επιτυχία το περασμένο Νοέμβριο...
ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία τους προωθητήρες του, οι οποίοι τροφοδοτούνται από μια πυρηνική γεννήτρια.

Το Curiosity ζυγίζει 1 τόνο και είναι εξοπλισμένο με λέιζερ, τρυπάνια και πολλά άλλα όργανα. Αποστολή του είναι να εξετάσει τις περιβαλλοντικές συνθήκες του Κόκκινου Πλανήτη, έτσι ώστε οι επιστήμονες να εξακριβώσουν αν ο γειτονικός πλανήτης ήταν ποτέ φιλόξενος για τη ζωή.

Η εκκίνηση των πυροκίνητων προωθητήρων είναι η πιο σημαντική και ταυτόχρονα πιο δύσκολη αποστολή του οχήματος, και εάν αυτή η διαδικασία στεφθεί με επιτυχία, τότε το υπόλοιπο έργο του θα είναι ευκολότερο.

«Αυτό δεν είναι το πρώτο ταξίδι που επιχειρεί η NASA με σκοπό την εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη. Και επειδή ακριβώς γνωρίζουμε αρκετά καλά τις δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος, δεν θα αφήσουμε την εμπειρία μας να μας εφησυχάζει», τονίζει ο επικεφαλής του Επιστημονικού Εργαστηρίου του Άρη, Άρθουρ Άμαντορ.

Η «Περιέργεια» έχει ήδη διανύσει 80 εκατομμύρια μίλια και ταξιδεύει με 10.200 μίλια/ώρα.

Το εγχείρημα του οχήματος είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς οι λειτουργίες του επιτελούνται μέσω εντολών που στέλνονται από τη γη, και οι κινήσεις του είναι μετρημένες ακόμη και σε χιλιοστά. Επομένως το Curiosity δεν έχει περιθώρια λάθους και κάθε του κίνηση στο διάστημα ελέγχεται εξονυχιστικά από τους ανθρώπους της NASA.

Το πυρηνοκίνητο όχημα, σε μέγεθος τζιπ, προγραμματίζεται να προσεδαφιστεί στον Κρατήρα Γκέιλ του Άρη στις 6 Αυγούστου.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!