tromaktiko: Πέφτουν οι μάσκες στο eurogroup

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Πέφτουν οι μάσκες στο eurogroup



Από εξετάσεις αναμένεται να περάσει o υπουργός οικονομικών και η ομάδα που τον συνοδεύει στη συνεδρίαση του eurogroup που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες.
Το ελληνικό ζήτημα, υπ' αριθμό 1 στην ατζέντα των συζητήσεων πρέπει να κλείσει γρήγορα και πειστικά διότι οι υπόλοιποι 16 του ευρώ έχουν να συζητήσουν δύο φλέγοντα και πιεστικά θέματα: την αντίδραση της ΕΕ στις υποβαθμίσεις των οίκων, και το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο.

Τα δύο θέματα, όπως εξηγούσαν πηγές του Συμβουλίου την Παρασκευή, «κουμπώνουν με το θέμα του προσωρινού και μόνιμου μηχανισμού στήριξης του ευρώ». Αυτή τη φορά και υπό τον ούριο άνεμο που της προσδίδουν τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα, η πλευρά της Ιταλίας θα πιέσει για «δραστικές λύσεις», όπως η αύξηση των κεφαλαίων του ESM.

Η Ιταλία τείνει να αποτελέσει «έναν νέο πόλο στην ευρωζώνη μετά από ανυπαρξία τριών τουλάχιστον ετών», σχολίαζε ανώτερος διπλωμάτης χώρας μέλους της ευρωζώνης που ενημέρωσε τον τύπο προ ημερών. Η εξέλιξη αυτή βεβαίως, είναι δίκοπο μαχαίρι για την Ελλάδα διότι όσο και αν μειώνεται η ισχύς του Βερολίνου, η Ιταλία αποτελεί ζωντανή απόδειξη ότι «τα προγράμματα δουλεύουν εκεί όπου εφαρμόζονται».

Η φράση αυτή ακολουθεί την Ελλάδα σε κάθε αναφορά των στελεχών της Κομισιόν. Συνεργάτης του Όλι Ρεν, εκθείαζε την Παρασκευή τα αποτελέσματα και τα μέτρα που έλαβε η Κύπρος και η Ιρλανδία σχολιάζοντας «πως είναι δυνατόν να μπορούν όλοι οι άλλοι και η Ελλάδα όχι;»

«Αυτό που πρέπει να γίνει στην Ελλάδα»

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέφερε στο Real.gr πηγή της Κομισιόν με αρμοδιότητα την επικοινωνία, σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθεί και η εισήγηση του επιτρόπου Ρεν στο eurogroup. O επίτροπος θα έχει στη διάθεσή του και τα πρώτα ευρήματα από τους ελέγχους στην Αθήνα, που δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικοί σε πολιτικό επίπεδο. Ο επίτροπος Ρεν θα αναφέρει ότι έχει μεν λάβει την «ανανέωση της πολιτικής δέσμευσης των κομμάτων της συγκυβέρνησης από τον πρωθυπουργό στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας», αλλά «η πολιτική δέσμευση δεν φτάνει» και θα ζητήσει από τους υπουργούς της ευρωζώνης να πιέσουν την ελληνική πλευρά «ώσπου να κάνει αυτό που πρέπει».

Βεβαίως η φράση «αυτό που πρέπει να γίνει στην Ελλάδα» επιδέχεται διαφορετικών ερμηνειών σε Αθήνα και Βρυξέλλες και αυτό δημιουργεί προβλήματα στην πολιτική διαχείριση των μεταρρυθμίσεων και στην επικοινωνία με τον Έλληνα πολίτη. Για αυτό το τελευταίο όμως στις Βρυξέλλες έχουν έτοιμη τη λύση:

Επιστρέφουν οι συνεντεύξεις τύπου της Τρόικας στην Αθήνα

«Επιδίωξη της Κομισιόν είναι να επανέλθουν κανονικά οι συνεντεύξεις τύπου της Τρόικας στην Αθήνα», που είχαν διακοπεί μετά από πολιτικές πιέσεις του κ.Παπακωνσταντίνου. Ο πρώην υπουργός οικονομικών είχε τότε επικαλεστεί πολιτικούς λόγους και ο τότε επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν Σερβάας Ντερόουζε παρέδωσε τον «επί του εδάφους έλεγχο» στον κ. Μορς φανερά εκνευρισμένος με τον Γ.Παπακωνσταντίνου και την τότε κυβέρνηση. Μετά την ολοκλήρωση αυτού του ελέγχου, πρόθεση της Κομισιόν είναι οι συνεντεύξεις να επανέλθουν, ακόμα και με τη συμμετοχή του Αμαντέου Αλταφάζ ως συντονιστή. Και αυτό γιατί «ο ελληνικός λαός δικαιούται να μάθει με ακρίβεια τις προθέσεις των εταίρων χωρίς το πρίσμα των εγχώριων πολιτικών», συμπληρώνει το κοινοτικό στέλεχος.

Το PSI δε φτάνει

Οι μεταρρυθμίσεις και όχι το PSI καθιστούν το χρέος βιώσιμο και θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην χώρα να επιστρέψει κάποια μέρα στις αγορές ή να δει ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας. Εξάλλου στην κεντρική ευρωπαϊκή σκηνή ιδέα της συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις κρατικές απώλειες προς το παρόν υποχωρεί.

Πάνω σε αυτό την περασμένη εβδομάδα επιχειρηματολογούσαν τόσο ο κεντρικός τραπεζίτης Μ. Ντράγκι, όσο και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Χ. Αλμούνια. Τα προβλήματα που δημιουργεί η ιδέα του PSI είναι πιο πολλά από όσα λύνει.

Εκτός αυτού όμως, οι Βρυξέλλες υπενθυμίζουν πως οι εκθέσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους βασίζονται σε μια σειρά από σενάρια, δεδομένα και παραδοχές. Μία από αυτές είναι η συμβολή των αποκρατικοποιήσεων στη μείωση του επιπέδου του χρέους κατά 50 δις ευρώ, ως το 2015.

Η πρόβλεψη αυτή υπάρχει στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου και «ουδέποτε αναιρέθηκε». Μάλιστα τα 50 δις αυτά είχαν τριμηνιαίους στόχους χρονοδιαγράμματα και είχαν υπολογιστεί από κοινού με το δάνειο των 130 δις. Η τρόικα όμως διαπίστωσε ότι τα χρονοδιαγράμματα απλά αγνοήθηκαν, όπως και η πλειοψηφία των υποχρεώσεων της χώρας. Αυτή τη στιγμή πάντως δεν υπάρχει πρόθεση από τους εταίρους να δυναμιτίσουν τις συζητήσεις με τους ιδιώτες πιστωτές γιατί κάποιοι στην Ελλάδα δεν έκαναν τη δουλειά τους. Αυτό το νόημα έχει η διαπίστωση του ΔΝΤ και της Κομισιόν ότι «το PSI δεν καθιστά το χρέος βιώσιμο».



     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!