tromaktiko: Στενά τα χρονικά περιθώρια για το PSI στις ασφαλιστικές

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Στενά τα χρονικά περιθώρια για το PSI στις ασφαλιστικές



Προθεσμία έως και την εφαρμογή της Solvency II εκτιμάται ότι θα δοθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος προς τις ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ζημιές που θα προκύψουν από το haircut στο χαρτοφυλάκιο με τα κρατικά ομόλογα...
Το θέμα του PSI+ συζητήθηκε, χθες, στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, ο χρόνος "αντίδρασης" του κλάδου για την κάλυψη των απομειώσεων που θα υποστούν δεν θα ξεπερνά τα δύο ή το πολύ τα τρία χρόνια και σίγουρα δεν θα είναι της τάξης των 10 ετών που έχει ζητήσει η αγορά από την εποπτική αρχή.
Χθες αναφέρθηκε επίσης ότι η Ελλάδα δεν αποκλείεται να εξασφαλίσει την παρέμβαση της CEIOPS, της Επιτροπής Επιθεωρητών της Ευρωπαϊκής Ασφάλισης και Συνταξιοδότησης, ώστε να αναγνωριστεί στον κλάδο ειδική "μεταχείριση", προκειμένου οι ασφαλιστικές εταιρείες να ανταπεξέλθουν στις κεφαλαιακές απαιτήσεις που ανακύπτουν από τοPSI+ και που καθίστανται δυσβάστακτες εν μέσω των εξαιρετικά αντίξοων οικονομικών συγκυριών που επικρατούν στην ελληνική οικονομία.
Στο μεταξύ, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, συζητήθηκε και το ζήτημα της ρευστότητας της αγοράς και ειδικότερα το θέμα που έχει ανακύψει με τις ακάλυπτες επιταγές μεγάλων, αλλά και μικρότερων γραφείων διαμεσολάβησης. Όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, εξετάζεται πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο δημιουργίας “black list” με όσους διαμεσολαβούντες «φεσώνουν» τις εταιρείες. Σημειώνουν μάλιστα ότι στο θέμα αυτό είναι πολύ πιθανό να συνδράμει και η Τράπεζα της Ελλάδος ώστε η όλη διαδικασία να κινηθεί ταχύτερα και να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Σε ότι αφορά τα εργασιακά, φαίνεται ότι χθες ουσιαστική εξέλιξη δεν υπήρξε. Η Ένωση αναμένει τις εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο, ώστε στη συνέχεια να καθορίσει τη στάση της.
Τέλος, χθες, εξετάσθηκε και θέμα που αφορά στις ασφαλιστικές απάτες, προκειμένου να περιοριστεί η έκτασή τους, αλλά και να αποκαλυφθούν κυκλώματα που ήδη δρουν και λειτουργούν σε βάρος της ασφαλιστικής αγοράς επιβαρύνοντας οικονομικά τις ασφαλιστικές εταιρείες και κατά συνέπεια και τους ίδιους τους ασφαλισμένους.
Μετά την ολοκλήρωση του διοικητικού συμβουλίου, η Ένωση, σε ειδική εκδήλωση που ακολούθησε, έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα. Ο Πρόεδρος της Ένωσης, Γιώργος Κώτσαλος, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της ασφαλιστικής αγοράς, καθώς και σε ανώτατα στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος, της τραπεζικής αγοράς, αλλά και πολιτικών παραγόντων, αναφέρθηκε στα προβλήματα του κλάδου, στις συνέπειες που έχει η κρίση χρέους της χώρας στην ασφαλιστική αγορά και στο πως οι εταιρείες επιχειρούν να τις αντιμετωπίσουν. Εξέφρασε τέλος την αισιοδοξία του ότι, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες της περιόδου, η ασφαλιστική αγορά θα καταφέρει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να βγει κερδισμένη έναντι της κρίσης.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!