tromaktiko: Telegraph: Η Ελλάδα δεν έπρεπε να εγκαταλείψει τη δραχμή!

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Telegraph: Η Ελλάδα δεν έπρεπε να εγκαταλείψει τη δραχμή!



Αν πρυτάνευε η λογική, η Ελλάδα ποτέ δεν θα έφευγε από τη δραχμή, υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα «Telegraph».«Δεν τίθεται ερώτηση για το εάν η Ελλάδα θα πρέπει να αποχωρήσει από την ευρωζώνη», αναφέρει η εφημερίδα, συμπληρώνοντας ότι μόνον...έτσι θα μπορέσει να λύσει τα προβλήματά της και να επιστρέψει στις αγορές.

Μάλιστα, η εφημερίδα άσκησε κριτική στη δήλωση του Παντελή Καψή περί αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ, αν δεν υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση, καθώς υποστηρίζει ότι αντί να δει την επιστροφή της χώρας στη δραχμή σαν ευκαιρία, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ως καταστροφική απειλή.

Η οικονομική λογική, αναφέρει το δημοσίευμα, επιτάσσει την υιοθέτηση μιας νέας νομισματικής ισοτιμίας από την Ελλάδα. Αν η οικονομική λογική είχε επικρατήσει, η Ελλάδα ποτέ δεν θα εγκατέλειπε τη δραχμή. Η απόφαση για είσοδο της χώρας στο ευρώ ήταν πολιτική και δεν έχει αλλάξει κατά πολύ. Η Τράπεζα της Ελλάδος αρνείται να μπει σε τέτοια συζήτηση, ενώ ίδια στάση έχει και ο «διορισμένος από την ΕΕ, κυβερνήτης-πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος».

Ωστόσο, η συζήτηση για αποχώρηση της χώρας από το ευρώ είναι μια μπλόφα. Οι έλληνες πολιτικοί χρησιμοποιούν το επιχείρημα για να διεκδικήσουν καλύτερους όρους, ενώ οι Ευρωκράτες απαντούν λέγοντας «συνεχίστε και θα δείτε αν νοιαζόμαστε». Ωστόσο, καμία πλευρά δεν θέλει κάτι τέτοιο, αφού η Αθήνα βλέπει το ευρώ ως επιβεβαίωση του ευρωπαϊκού της προσανατολισμού κι οι Βρυξέλλες δεν θέλουν να περάσουν το μήνυμα ότι η παραμονή ενός κράτους-μέλους στο ευρώ είναι προσωρινή.
thestival.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!